Erdogan: Germania nu are niciun drept de a face comentarii despre genocid

Erdogan: Germania nu are niciun drept de a face comentarii despre genocid

Germania nu are niciun drept de a face comentarii despre genocid, dat fiind propria sa experiență din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și din Namibia, a declarat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în legătură cu adoptarea recentă de către Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) a unei rezoluții prin care se recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, transmit DPA și AFP.

''Nu vom accepta niciodată acuzația de genocid'', a spus Erdogan.

Șeful statului turc a subliniat că Ankara trebuie să fie tratată corect atunci când este vorba despre soluționarea unor probleme comune și a avertizat că, în caz contrar, Turcia va înceta să fie o ''barieră'' în beneficiul Europei și va lăsa Uniunea Europeană să-și soluționeze singură problemele. El a făcut astfel aluzie la acordul dintre UE și Ankara privind limitarea fluxului de migranți către continentul european.

Semnat la Bruxelles pe 18 martie, acordul prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. În schimb, UE se angajează ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.

De asemenea, Recep Tayyip Erdogan a susținut că teroriștii sunt capabili să se ascundă în Germania și, în termeni mai generali, în Europa.

Armenii estimează că un milion și jumătate de semeni de-ai lor au fost uciși în mod sistematic la sfârșitul Imperiului Otoman. Numeroși istorici și peste douăzeci de țări, inclusiv Franța, Italia și Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid.

Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoțit de foamete, în care au murit între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie