Erdogan ia în considerare reinstalarea a 2-3 milioane de refugiaţi în Siria

Erdogan ia în considerare reinstalarea a 2-3 milioane de refugiaţi în Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că 2-3 milioane de refugiaţi sirieni care se află în Turcia sau în Europa ar putea fi reinstalaţi în Siria dacă "zona de securitate" pe care vrea să o creeze în nordul ţării s-ar concretiza, relatează AFP.

"Am putea instala acolo, în funcţie de profunzimea zonei de securitate, între 2 şi 3 milioane de refugiaţi sirieni care se află în prezent în Turcia sau în Europa", a declarat şeful statului turc într-un discurs susţinut la Ankara.

Turcia şi SUA încearcă să creeze o zonă-tampon la est de Eufrat care ar separa frontiera turcă de zonele siriene controlate de o miliţie kurdă, sprijinită de Washington, dar considerată ca "teroristă" de către Ankara.

Unul dintre obiectivele aceste "zone de securitate" pentru Ankara este de a putea trimite acolo o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni instalaţi în Turcia.

Deşi trupele turce şi americane au efectuat deja o primă patrulă comună în nord-estul Siriei, contururile exacte ale viitoarei zone-tampon rămân neclare.

În timpul unui summit despre Siria care a avut loc luni la Ankara în prezenţa preşedinţilor rus Vladimir Putin şi iranian Hassan Rohani, Erdogan a evocat deja numărul de 2 milioane de refugiaţi ce ar putea fi instalaţi, adăugând că s-ar putea ajunge la peste 3 milioane dacă "zona de securitate" s-ar întinde până la Deir ez-Zor şi Raqqa, mai la sud în teritoriul sirian.

El a atenţionat Washingtonul miercuri, spunând că dacă "zona de securitate" nu va fi creată în următoarele două săptămâni, Turcia îşi va pune în aplicare "planurile operaţionale". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale