Erdogan instaurează starea de urgență în Turcia pentru trei luni după puci

Erdogan instaurează starea de urgență în Turcia pentru trei luni după puci

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat eșuate săptămâna trecută, informează AFP, DPA și Reuters.

"Consiliul nostru de miniștri a decis instaurarea stării de urgență pentru o durată de trei luni", a anunțat șeful statului într-o alocuțiune televizată.

Acest lucru este "necesar pentru a eradica rapid toate elementele organizației teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat", a adăugat el, după reuniuni ale Consiliului Național de Securitate și cabinetului la Ankara.

Președintele turc a declarat de asemenea că "niciun compromis" nu va fi făcut în legătură cu democrația în ciuda proclamării stării de urgență.

"Noi nu am făcut niciodată compromisuri în legătură cu democrația și nu vom face niciun compromis niciodată", a afirmat Erdogan în acest discurs la Ankara televizat în direct, adăugând că starea de urgență "nu este absolut deloc împotriva democrației, legilor și libertăților. Este exact contrariul: ea vizează să protejeze și să consolideze aceste valori", notează France Presse.

Acestea sunt "măsuri de precauție necesare contra amenințării terorii, la adresa democrației, a statului de drept. Măsură este de a proteja drepturile fundamentale și libertățile", a subliniat el.

Erdogan a încercat de asemenea să asigure piețele și investitorii, declarând că reformele economice vor continua. "Nu va fi nicio problemă cu lichiditățile", a insistat el.

Ultima stare de urgență în Turcia a fost ridicată în 2002 în două provincii unde a rămas în vigoare după ce a fost instituită în diferite zone din sud-estul țării timp de 15 ani, amintește DPA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

3 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei

4 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

5 Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore