Erdogan propune ridicarea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei (presă)

Erdogan propune ridicarea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei (presă)

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a propus construirea unui oraș în nordul Siriei care să adăpostească o parte din milioanele de refugiați care își părăsesc țara din cauza războiului civil, potrivit informațiilor apărute sâmbătă în presa turcă, preluată de Radio Free Europe/Radio Liberty și AFP. "Vom construi un oraș în nordul Siriei pentru reinstalarea refugiaților", a declarat președintele turc vineri seara, la Istanbul.

Acest oraș ar putea fi construit în apropiere de frontiera cu Turcia, cu ajutorul comunității internaționale, pe o suprafață de 4.500 de kilometri pătrați, a spus Erdogan.

"Am discutat cu (președintele american Barack) Obama și am stabilit chiar și locul unde va fi amplasat, dar proiectul încă nu poate fi realizat", a subliniat șeful statului turc, fără să ofere detalii cu privire la timpul necesar pentru punerea sa în aplicare. "Trebuie luată mai întâi o decizie în acest sens. Este necesar să se manifeste voință și determinare", a mai spus el.

Turcia, care a primit 2,7 milioane de refugiați sirieni, pledează de mai mult timp pentru stabilirea unui coridor umanitar în Siria, protejat de o zonă de interdicție aeriană.

Problema este că propunerea Ankarei privind construirea unui oraș pentru refugiați în nordul Siriei necesită într-adevăr instituirea unei zone de securitate și de excludere aeriană în Siria, o temă ce nu întrunește unanimitate în rândul țărilor implicate în rezolvarea conflictului sirian, afirmă experții.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…