Erdogan: Referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian o ''greșeală'' și o ''amenințare'' pentru integritatea Irakului

Referendumul privind independența Kurdistanului irakian este o ''greșeală'' și o ''amenințare'' pentru integritatea teritorială a Irakului, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

''A face un pas spre independența nordului Irakului este o greșeală și o amenințare pentru integritatea teritorială a țării'', a declarat Erdogan în cadrul unui discurs televizat.

Liderul kurd, Massoud Barzani, a anunțat săptămâna trecută organizarea pe 25 septembrie a unui referendum asupra independenței Kurdistanului irakian, în pofida opoziției Bagdadului. Însă Turcia, afectată de un conflict cu separatiștii kurzi încă din 1984 și soldat cu circa 40.000 de morți, se opune ferm creării unui stat kurd la frontiera sa, în pofida relațiilor bune cu liderul kurd irakian Massoud Barzani.

Ankara a declanșat în luna august o operațiune militară în nordul Siriei pentru a-i alunga pe jihadiștii grupării Statul Islamic și împotriva milițiilor kurde.

''Noi am apărat întotdeauna integritatea Irakului și vom continua să o apărăm'', a mai spus Erdogan, adăugând că un astfel de referendum nu este în interesul nimănui.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor