Erdogan: Referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian o ''greșeală'' și o ''amenințare'' pentru integritatea Irakului

Erdogan: Referendumul asupra independenței Kurdistanului irakian o ''greșeală'' și o ''amenințare'' pentru integritatea Irakului

Referendumul privind independența Kurdistanului irakian este o ''greșeală'' și o ''amenințare'' pentru integritatea teritorială a Irakului, a declarat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

''A face un pas spre independența nordului Irakului este o greșeală și o amenințare pentru integritatea teritorială a țării'', a declarat Erdogan în cadrul unui discurs televizat.

Liderul kurd, Massoud Barzani, a anunțat săptămâna trecută organizarea pe 25 septembrie a unui referendum asupra independenței Kurdistanului irakian, în pofida opoziției Bagdadului. Însă Turcia, afectată de un conflict cu separatiștii kurzi încă din 1984 și soldat cu circa 40.000 de morți, se opune ferm creării unui stat kurd la frontiera sa, în pofida relațiilor bune cu liderul kurd irakian Massoud Barzani.

Ankara a declanșat în luna august o operațiune militară în nordul Siriei pentru a-i alunga pe jihadiștii grupării Statul Islamic și împotriva milițiilor kurde.

''Noi am apărat întotdeauna integritatea Irakului și vom continua să o apărăm'', a mai spus Erdogan, adăugând că un astfel de referendum nu este în interesul nimănui.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”