Erdoganizarea

Erdoganizarea

Jandarmeria Română, instituție însărcinată cu paza și subordonată Ministerului de Interne, s-a transformat în instrumentul politic al unui lider disperat să-și salveze libertatea. Pentru prima oară în istoria unui stat membru UE, o instituție de forță depune plângere la parchet și reclamă o presupusă tentativă de lovitură de stat, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Suntem în fața unui comportament instituțional aberant și a unui comportament politic care amintește de Turcia lui Erdogan, o țară în care libertățile cetățenești sunt suprimate, iar răzbunarea liderului suprem se manifestă prin intermediul justiției aservite și a instituțiilor de forță obediente.

Ca să scape de ancheta incomodă a Parchetului General în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august, Liviu Dragnea a găsit soluția: să forțeze mutarea dosarului de la parchetul condus de Augustin Lazăr la DIICOT, unde mizează pe înțelegere din partea lui Felix Bănilă, propus de Tudorel Toader.

Aici și-a intrat în rol Jandarmeria: a depus la DIICOT plângere penală pentru tentativă de lovitură de stat, sperând că DIICOT va deschide dosar și va prelua practic ancheta de la Parchetul General.

Doar că, făcând acest gest instituțional, Jandarmeria a deviat de la rostul său constituțional și s-a transformat într-un instrument politic al liderului PSD. Ca și cum Jandarmeria nu ar fi o instituție a statului, ci firma de bodyguarzi a lui Dragnea, garda lui pretoriană pe persoană fizică.

Acest gest fără precedent al Jandarmeriei și subordonarea ei fără rezerve față de Liviu Dragnea amintește de modul în care Recep Tayip Erdogan, liderul autoritar al Turciei, și-a îngenuncheat țara. Sub pretextul unei controversate lovituri de stat, Erdogan a identificat un inamic convenabil, clericul Fethullah Gulen – principalul său adversar politic, și a pornit prigoana împotriva tuturor ”elementelor dușmănoase” din societate.

Cu ajutorul instituțiilor de forță pe care Erdogan le controlează cu mână de fier, zeci de mii de magistrați, funcționari, profesori, militari și ziariști au fost hăituiți, judecați sumar și închiși pentru crime închipuite. Teroarea lui Erdogan nu se oprește însă în granițele propriei țări: îi urmărește activ pe cei care lucrează în școlile guleniste în toată lumea. Uneori, prin complicitatea unor lideri corupți sau influențabili prin șantaj, ca în Republica Moldova, reușește să obțină expulzarea lor înapoi în Turcia, unde-i așteaptă iadul.

Exact ca Erdogan procedează și Dragnea cu instituțiile pe care și le subordonează. Așa a făcut cu Fiscul, asmuțit asupra redacțiilor care i-au anchetat afacerile murdare. Așa face cu Curtea de Conturi, trimisă pe capul adversarilor politici. Exact asta face acum Jandarmeria.

Doar că în cazul ei situația e mult mai gravă. Confruntată cu negările vehemente ale chiar numărului doi din Ministerul de Interne, care a spus că nu există informații despre o tentativă de lovitură de stat, Jandarmeria îngenunchează la propriu în fața dorințelor lui Dragnea. A fost nevoie de un comunicat de presă al PSD, care crea o realitate paralelă, o distopie, și Jandarmeria s-a conformat.

Jandarmeria a deschis acum o cutie a Pandorei. Odată dosarul deschis la DIICOT și încăput pe mâinile unor procurori rău intenționați, totul e posibil.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina