Ernesto Valverde, noul antrenor al echipei FC Barcelona

Ernesto Valverde, noul antrenor al echipei FC Barcelona

Ernesto Valverde, care până la finalul sezonului recent încheiat a pregătit echipa Athletic Bilbao, a fost numit ca antrenor principal al echipei de fotbal FC Barcelona, a anunțat, luni, președintele clubului catalan, Josep Maria Bartomeu, citat de agențiile internaționale de presă.

Valverde va avea dificila misiune de a-l înlocui pe Luis Enrique, care a cucerit cu Barca nouă trofee în decurs de trei ani.

''Noul antrenor, care a fost în cele din urmă ales, este Ernesto Valverde'', a declarat conducătorul clubului catalan, într-o conferință de presă. Trecut pe la Bilbao, Valencia, Villarreal, Olympiakos Pireu și Espanyol, celălalt club din Barcelona, Valverde (53 ani) este un fost jucător al grupării blaugrana (1988-1990), când l-a avut antrenor pe Johan Cruyff, și ar urma să fie prezentat oficial joi.

FC Barcelona a precizat că înțelegerea cu Valverde este valabil pentru următorii doi ani. Valverde este supranumit ''Txingurri'' (furnica, în limba bască).

''Este un antrenor competent, care are discernământ, cunoștințe, experiență. Iubește jucătorii tineri, are stilul și maniera adecvate pentru a lucra la acest club. Filosofia sa de joc și felul său de a fi sunt similare celor de la Barca'', a comentat Josep Maria Bartomeu.

Valverde va trebui să redea motivația unui efectiv cu staruri mature, precum Lionel Messi, Luis Suarez, Gerard Piqué sau Andrés Iniesta.

Tehnicianul a făcut minuni la Bilbao în două mandate (2003-2005, respectiv 2013-2017), club care nu contează decât pe jucători originari din Țara Bascilor. Sub comanda sa, Athletic a reușit calificarea în Liga Campionilor și a jucat de trei ori în Europa League în ultimii patru ani.

Valverde a lansat numeroși jucători tineri, fapt care este un obiectiv și pentru centrul de formare al clubului catalan, celebra ''Masia''.

Palmaresul său de antrenor nu este impresionant, având totuși trei titluri de campion al Greciei și două Cupe ale Greciei, o finală de Cupa UEFA pierdută în 2007 (cu Espanyol) și o Supercupă a Spaniei câștigată chiar în fața Barcelonei (2015), după 4-0 și 1-1.

Valverde va lucra la Barca alături de doi membri ai staff-ului pe care l-a avut la Bilbao, Jon Aspiazu, secundul său de 15 ani, și antrenorul de fitness Jose Antonio Pozanco.

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...