Escrocherii financiare online: Aproape 600 de persoane au fost arestate după o amplă operaţiune a Interpol

Escrocherii financiare online: Aproape 600 de persoane au fost arestate după o amplă operaţiune a Interpol

O amplă operaţiune a poliţiei în Asia împotriva escrocheriilor financiare pe internet a dus la arestarea a 585 de persoane şi îngheţarea a peste 1.600 de conturi bancare, în perioada septembrie-martie, a anunţat miercuri Interpol, informează AFP.

"Infractorii online încearcă adesea să exploateze absenţa de frontiere care caracterizează internetul, ţintind victime sau transferând fonduri ilegale în străinătate", a declarat într-un comunicat Ilana de Wild, directoare a Interpol pentru criminalitate organizată şi noi forme de criminalitate, care îşi are sediul la Lyon, Franţa.

Coordonată de Interpol şi mobilizând 9 ţări asiatice, operaţiunea "Haechi-I" a permis de asemenea confiscarea a 83 de milioane de dolari fonduri ilicite, după ce au fost soluţionate 892 de dosare dintre cele peste 1.400 deschise.

Printre ţările care au participat la această amplă operaţiune, în timpul căreia au fost mobilizaţi peste 40 de agenţi specializaţi, se numără Thailanda, Vietnam, Cambodgia, China, Indonezia, Laos, Filipine, Singapore şi Coreea de Sud.

"Rezultatele operaţiunii 'Haechi-I' demonstrează că infracţionalitatea financiară online este fundamental una la scară planetară şi că doar o solidă cooperare internaţională poate să-i combată în mod eficient pe aceşti infractori", a adăugat Ilana de Wild.

La începutul lui februarie, o societate sud-coreeană a transferat aproape 7 milioane de dolari după o cerere ce părea să provină de la unul dintre partenerii săi comerciali pentru plata de facturi. Însă datele bancare au fost modificate în mod fraudulos pentru a reorienta transferurile spre bănci din Indonezia şi Hong Kong. Compania a alertat autorităţile locale şi o unitate coreeană a Interpol specializată în criminalitate financiară, care au putut îngheţa jumătate din fonduri. Ancheta este încă în curs, potrivit aceleiaşi surse. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

4 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!

5 Amănunte picante despre firma pe care Clotilde Armand a adus-o în locul Romprest