Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

Bloggerii militari ruși au început să afirme pe Telegram că etnicii tuvani și ceceni au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi înțeleși de unitățile ucrainene de interceptare în condițiile în care armata rusă duce lipsă de aparate radio.

Soldati rusi ucisi in UcrainaFoto: Twitter

Unul dintre bloggerii militari din Rusia afirmă că unitățile tuvane care au participat la cucerirea localității Lîman care a fost capturată de forțele armate ruse la finalul lunii mai și-au codificat comunicațiile, vorbind între ele în limba nativă, „astfel încât mișcările și planurile lor să nu fie dezvăluite inamicului”.

„O, acest multinaționalism rusesc insidios!”, notează el cu satisfacție. Tuvanii sunt un grup etnic turcic care trăiește în sudul Siberiei. Aceștia, din punct de vedere istoric, sunt cunoscuți ca unul dintre „Uriankhai”, de la denumirea mongol.

Un altul afirmă în mod interesant că și luptătorii ceceni au apelat la această practică deși Ramzan Kadîrov a anunțat pe 9 iulie că și-a retras luptătorii din Ucraina după căderea Liscianskului și „eliberarea” regiunii Lugansk.

Este probabil însă ca bloggerul să facă referire la luptele ce au avut loc anterior în cursul războiului, cecenii participând la atacurile asupra Mariupolului, Severodonețkului și a altor orașe și localități ucrainene.


În primele zile ale războiului cecenii au participat și la tentativele de cucerire a aeroportului strategic Hostomel de lângă Kiev, mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov, generalul Magomed Tușaev, fiind ucis în luptele de aici. Tușaev a fost de asemenea primul general al armatei ruse ucis în timpul războiului din Ucraina.

Comunicațiile securizate, una dintre marile probleme ale armatei ruse

Unul dintre bloggerii militari ruși amintește că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial forțele americane i-au folosit pe indienii Choctaw și Navajo ca operatori radio pentru a transmite mesaje criptate între ei.

„Limba lor indiană era aproape imposibil de stăpânit pentru o persoană din exterior, așa că 'cifrul' format din cuvinte indiene nu a fost niciodată spart”, a notat el pe Telegram.

Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute.

Încă din luna martie a devenit evident că lipsa aparatelor de transmisie-recepție și a altor sisteme de comunicații securizate a fost unul dintre factorii care au contribuit la blocarea invaziei ruse în primele săptămâni ale războiului.

Edificator în acest sens este că Vitalii Gherasimov, unul dintre primii generali ruși uciși în Ucraina, a fost eliminat de forțele ucrainene după ce ar fi dat un telefon de pe o linie nesecurizată, devoalându-și poziția.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa