EURO 2016: Italia a învins campioana europeană Spania cu 2-0 și s-a calificat în sferturi

EURO 2016: Italia a învins campioana europeană Spania cu 2-0 și s-a calificat în sferturi

Reprezentativa de fotbal a Italiei a învins formația Spaniei, campioana europeană en titre, cu scorul de 2-0 (1-0), luni seara pe Stade de France din Saint-Denis, și s-a calificat în sferturile de finală ale EURO 2016.

Italia și-a luat o binemeritată revanșă în fața ibericilor după finala pierdută în urmă cu patru ani, 0-4 la Kiev, prin golurile marcate de Giorgio Chiellini (33) și Graziano Pelle (90+1).

Italia a început meciul în forță, agresiv, ofensiv și a surprins câștigătoarea ultimelor două Campionate Europene. Squadra Azzurra a avut prima ocazie în minutul 6, prin Eder, care a ratat șutul din careu. Apoi, De Gea a salvat golul la reluarea cu capul reușită de Pelle (8), la lovitura liberă a lui Florenzi. Italia a continuat să atace, iar Giaccherini (11) a reluat pe spate, De Gea a respins în bară, însă în cele din urmă s-a dictat fault în atac.

Parolo a reluat cu capul pe lângă poartă (25), iar prima oportunitate a spaniolilor a venit abia în minutul 28, un șut al lui Iniesta, fără probleme pentru Buffon.

Italia a continuat să preseze și Ramos (29) a fost nevoit să respingă din fața lui Pelle cu riscul unui autogol. Echipa lui Antonio Conte a deschis meritat scorul (33), după o lovitură liberă executată puternic de Eder, De Gea a respins în față și Chiellini a reluat în plasă. Italia putea să-și dubleze avantajul în finalul primei reprize, la incursiunea în careu a lui Giaccherini (45), dar De Gea a fost din nou providențial și a respins de sub transversală.

Debutul reprizei secunde a aparținut Spaniei, care a fost de două ori aproape de egalare: Morata a reluat slab după ce a faultat în atac, dar Buffon a reținut balonul (49), iar apoi Chiellini (51) a respins din fața porții reluarea lui Pique.

Italia putea închide conturile în minutul 55, când Eder scăpat singur cu De Gea, dar portarul iberic sa salvat golul. Spaniolii au avut din nou emoții mari (62), dar Eder nu a reușit să trimită balonul în plasă.

Spania a fost aproape de egalare în minutul 70, la capătul unei faze cursive, dar mingea trimisă de Aduriz s-a dus alături de poartă. Presiunea ibericilor a crescut și Ramos l-a țintuit pe Buffon pe linia porții cu o lovitură de cap, dar balonul a trecut peste transversală (71). Buffon a fost la post la voleul lui Iniesta (76), iar un minut mai târziu a respins șutul lui Pique (77).

La una dintre tot mai rare acțiuni ale italienilor, De Gea a fost atent la șutul din afara careului expediat de Insigne (85).

La poarta cealaltă, Pedro a fost aproape să reia în plasă o centrare în careu (87). Apoi, Buffon a fost providențial în fața lui Pique (90), respingând un gol ca și făcut. Graziano Pelle a dat lovitura de grație Spaniei pe contraatac, marcând simplu din centrarea lui Darmian (90+1).

Italia a pus capăt unui ciclu epocal al naționalei spaniole, încununat cu două titluri consecutive europene (2008 și 2012) și de unul mondial (2010).

Squadra Azzurra a făcut o primă repriză formidabilă și putea conduce și mai clar la pauză, însă avantajul a fost minim. Spania a arătat un reviriment după pauză, dar nu a reușit să concretizeze în fața unei defensive italiene de netrecut, echipa lui Conte dând lovitura pe final, cum a mai făcut-o în Franța, contra Belgiei și Suediei.

În sferturi, Italia (fără Thiago Motta, suspendat) va avea de jucat o nouă ''finală'', cu campioana mondială en titre, Germania, sâmbătă, la Bordeaux.

Victoria de pe Stade de France a făcut ca balanța să încline în favoarea italienilor în duelurile directe cu Spania, 11 victorii Italia, 15 egaluri, 10 victorii Spania, golaveraj 42-36 pentru italieni. Spania a fost deposedată de titlul european după ce l-a deținut timp de 2.920 zile.

Italia — Spania 2-0 (1-0)
Au marcat: Giorgio Chiellini (33), Graziano Pelle (90+1).
Saint-Denis, Stade de France: 76.165 spectatori
EURO 2016 — optimi de finală

Au evoluat echipele:
Italia: 1. Gianluigi Buffon (căpitan) — 15. Andrea Barzagli, 19. Leonardo Bonucci, 3. Giorgio Chiellini — 8. Alessandro Florenzi (4. Matteo Darmian, 84), 18. Marco Parolo, 16. Daniele De Rossi (10. Thiago Motta, 54), 23. Emanuele Giaccherini, 2. Mattia De Sciglio — 9. Graziano Pelle, 17. Éder (20. Lorenzo Insigne, 82). Selecționer: Antonio Conte.
Rezerve neutilizate: 13. Federico Marchetti, 12. Salvatore Sirigu — 5. Angelo Ogbonna, 21. Federico Bernardeschi, 6. Antonio Candreva, 14. Stefano Sturaro, 22. Stephan El Shaarawy, 11. Ciro Immobile, 7. Simone Zaza.
Spania: 13. David de Gea — 16. Juanfran, 3. Gerard Piqué, 15. Sergio Ramos (căpitan), 18. Jordi Alba — 10. Cesc Fabregas, 5. Sergio Busquets, 6. Andrés Iniesta — 21. David Silva, 7. Alvaro Morata (9. Lucas Vazquez, 70), 22. Nolito (20. Aritz Aduriz, 46; 11. Pedro Rodriguez, 81). Selecționer: Vicente Del Bosque.
Rezerve neutilizate: 1. Iker Casillas, 22. Sergio Rico — 2. Cesar Azpilicueta, 4. Marc Bartra, 12. Hector Bellerin, 17. Mikel San José, 19. Bruno Soriano, 8. Koke, 14. Thiago Alcantara.

Arbitru: Cuneyt Cakir; arbitri asistenți: Bahattin Duran, Tarik Ongun; arbitri asistenți adiționali: Huseyin Gocek, Barîș Șimșek (toți din Turcia); arbitru de rezervă: Martin Atkinson (Anglia)
Delegat UEFA: Janis Mezeckis (Letonia)
Cartonașe galbene: De Sciglio (24), Nolito (41), Pelle (54), Thiago Motta (89), Busquets (89), Silva (90+4).

AGERPRES (editor: Mihai Țenea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa