EURO 2023 U21. Italia acuză o „furăciune istorică”. Gazzetta dello Sport: Evul Mediu, pe arena din Cluj

EURO 2023 U21. Italia acuză o „furăciune istorică”. Gazzetta dello Sport: Evul Mediu, pe arena din Cluj

Partida dintre Franța U21 și Italia U21, contând pentru Grupa D a Campionatului European de tineret, s-a încheiat cu 2-1, dar și cu un scandal de proporții din cauza lipsei sistemului de arbitraj video.

Momentul în care mingea a părut că intră în poarta francezilor. Captură TV

Italia, cea mai titrată echipă din istoria Euro U21 (are cinci titluri, la fel ca Spania), s-a văzut condusă pe tabelă în minutul 62, după care A urmat o cursă nebună a macaronarilor pentru golul egalării. Portarul Chevalier a avut o triplă intervenție formidabilă în fața lui Pellegri, Ricii și Cancellieri (min. 82).

Rămași în 10 oamenii, francezii au rezistat eroic, trecând cu bine la o nouă ocazie rarissimă a Italiei, în minutul de final, când Bellanova a trimis cu capul spre poartă, mingea a lovit bara și a părut că a intrat în plasă . Degeaba au protestat peninsularii, cerând gol la faza respectivă, că arbitrii nu s-au lăsat convinși. Iar cum la Euro 2023 nu există sistem VAR, nu s-a mai putut face nimic.

Italienii, consternați de decizia arbitrului. Foto Imago

Italienii, consternați de decizia arbitrului. Foto Imago

La scurt timp după ce Italia U21 a pierdut meciul cu Franța U21 din Grupa D de la EURO 2023, un celebru jurnalist italian a răbufnit și a cerut ca selecționata condusă de Paolo Nicolato să boicoteze turneul final găzduit de România și Georgia.

Carlo Garganese a postat pe rețelele de socializare un mesaj extrem de dur. ”La Cluj a fost una dintre cele mai mari furăciuni din istoria fotbalului. Ar trebui să plecăm acasă. Îmi pare rău, dar asta este incompetență”, a scris ziaristul.

Editorial în Gazzetta dello Sport

Și Gazzetta dello Sport a comentat pe larg subiectul, scriind că fără tehnologie, fotbalul s-a întors în Evul Mediu. ”Ce s-a întâmplat în Franța - Italia ne pune pe gânduri. Este de neconceput ca faza finală a unui Campionat European U21 să nu aibă VAR. Astfel revin coșmarurile trecutului.

În epoca inteligenței artificiale, fotbalul este sfâșiat și revine un trecut străvechi: greșeli monstruoase și vânătoare de vrăjitoare. S-a întâmplat în România, pământul vampirilor, pe Cluj Arena. Este golul unui legitim 2-2, dar francezul Lukeba respinge mingea din poartă, poate cu brațul, iar arbitrul olandez Lindhout lasă incredibil jocul să continue.

Iar noi, care ani de zile am aterizat în civilizația VAR, ne întrebăm: de ce arbitrul nu fluieră și nu-și duce mâna la ureche? De ce nu-l sună nimeni pe margine? De ce durează atât de mult să ne dea înapoi golul lui Bellanova? Pur și simplu pentru că utilizarea tehnologiei VAR și a liniei de poartă nu există în acest turneu. Există în ligi inferioare, dar nu și la Campionatul European de tineret.

Copiii, care sunt sinonimi cu viitorul și progresul, sunt nevoiți să concureze fără ajutorul tehnologiei. De ce? Unde este sensul ascuns? Care este logica, Eminențele UEFA? S-ar putea ca în ligile suburbane, din motive economice, să concurezi fără tehnologie, dar în faza finală a unui campionat european Under 21 trebuie să existe.

Ar fi ca și cum, la următorul Wimbledon, jucătorii de tenis ar fi fost nevoiți să joace doar cu rachete din lemn Borg. Să aducem coșurile înapoi pe acoperișuri și trenurile cu abur pe șine? Acesta este progres?”, a scris editorialistul prestigiosului cotidian italian, care a încheiat amar: Fotbalul din Evul Mediu este încă printre noi”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat