Europa Liberă: În absența unui leac împotriva coronavirusului, o listă a celor mai bune tratamente aplicate în România și în lume

Europa Liberă: În absența unui leac împotriva coronavirusului, o listă a celor mai bune tratamente aplicate în România și în lume

Până la găsirea unui leac împotriva infecției cu coronavirus, există un tratament terapeutic în întreaga lume aplicat bolnavilor de Covid 19, care conține medicamente folosite până acum pentru alte boli, de la SIDA și Ebola până la lupus sau malarie, scrie  Europa Liberă .

Cum nu există încă un vaccin pentru tratarea infecției cu noul coronavirus, urgența pentru tratarea celor aproape 1,9 milioane de oameni depistați ca fiind purtători ai virusului a determinat testarea unor medicamente pe care lumea medicală le avea la îndemână. Fiecare țară afectată de pandemia de coronavirus a stabilit un protocol terapeutic, care este comun multora dintre ele, cuprinzând o listă recomandată și de Organizația Mondială a Sănătății.

În România, tratamentul care se folosește în spitale nu diferă de cel aplicat în țări precum Statele Unite, Franța, Germania, Italia sau Spania, dintre cele mai afectate de prezența coronavirusului.

Problema este că până la omologarea unui medicament sau a unui vaccin pentru Covid 19, oamenii de știință au avertizat că este nevoie de mai mult timp - luni de zile, un an chiar - pentru a afla care dintre testele aflate acum în terapie este cel mai eficient.

Universitatea americană Harvard are una dintre cele mai cunoscute școli de medicină, iar profesorii de aici au făcut un făcut o  listă a terapiilor  folosite. Cu plusuri și minusuri.

PLASMA CONVALESCENȚIOR

Este o metodă folosită de medicii chinezi, care a fost preluată și în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost preluată și în SUA. Nu este un tratament nou. A fost folosit în ultima sută de ani în boli cum ar fi poliomielita, pojar, SARS și MERS (ultimele două fiind pneumonii produse tot de coronaviruși)

Se bazează pe principiul că sângele unei persoane care s-a vindecat de Covid-19 conține anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav.

Condițiile pentru aplicarea acestui tratament este ca un om care s-a vindecat de Covid19 să nu mai fi prezentat simptome în ultimele 14 zile și să aibă acceași grupă de sînge cu pacientul căruia i se administrează. Plasma recoltată de la un om poate fi donată prin transfuzie la alți trei pacienți. Metoda este considerată un experiment.

REMDESIVIR

Este un medicament produs în Statele Unite, pe care MIT, Massachusetts Institute of Technology​ îl consideră potrivit pentru tratarea pandemiei, fiindcă a dat rezultate pe testele aplicate pe șoareci infestați cu alți coronaviruși, SARS și MERS, fiind vorba despre o structură genetică asemănătoare cu a noului coronavirus. Este folosit în tratarea Ebola. Are atuul că inhibă multiplicarea virusului care a provocat pandemia și care a omorât în patru luni 120.000 de oameni din întreaga lume.

În SUA este testat la o clinică universitară din Nebraska, iar primul pacient american - un turist de pe vasul de croazieră Diamond Princess - s-a vindecat după ce atinsese o fază gravă a bolii produse de noul coronavirus A fost autorizat recent și în Germania, după ce a devenit parte din protocoalele terapeutice din China, Coreea de Sud, SUA, Marea Britanie, fiind recomandat și de OMS

Cercetătorii de la Harvard afirmă că abia la sfârșitul lunii aprilie sau mai vor apărea primele concluzii care pot indica dacă remdesivirul este cel mai bun tratament în actuala pandemie.

HIDROXICLOROCHINA

Este produs dintr-un extract de chinină și a fost baza tratamentului anti-malarie, cunoscut de aproape 100 de ani (din 1934). Înainte de pandemie, hidroxiclorochina a dat rezultate bune la pacienții cu boli autoimune (lupus), poliartrită samd. Împotriva Covid-19 este folosit în multe țări din lume, printre ele China, SUA, masiv în Franța, după ce un medic din sudul țării,  Didier Raoult  l-a aplicat bolnavilor în stare gravă, care s-au însănătoșit.

Problema acestui medicament, care urmează să fie produs și în România,  la Antibiotice Iași , este că are efecte secundare care pot fi fatale. Este vorba despre tulburări ale ritmului cardiac (aritmii), ceea ce îl face util doar în măsura în care tratamentul este supravegheat de medici și este însoțit de EKG.

Despre hidroxiclorochină s-a descoperit că luată în fazele ușoare ale bolii, ca și în cele grave, ajută organismul să lupte cu coronavirusul, pe care nu-l distruge, însă întărește imunitatea pacientului.

În Germania a fost aprobată administrarea sa în etapele severe ale Covid 19, cu precizarea că nemții testează efectele acestui medicament în trei spitale. În această țară se renunțase la comercializarea Hidroxiclorochinei de anul trecut, fiind considerată depășită de rezistența pe care o dezvoltaseră agenții patogeni la adresa acestei doctorii centenare.

Medicamentele pentru SIDA

Ritonavir și Lopinavir sunt și ele pe lista de medicamente cre și-au schimbat destinația în vremea pandemiei de coronavirus. Administrate până acum pacienților infestați cu HIV, acest cocktail de medicamente mai fusese folosit și în timpul epidemiei de SARS, din 2002-2003. De pildă, Lopinavirul inhibă multiplicarea coronavirusului, atacându-i proteina, iar în combinație cu ritonavirul se potențează acest efect. Avantajul în cazul acestei rețete este că este aplicată de multă vreme bolnavilor de SIDA și că i se cunosc efectele secundare, deci pot fi combătute mai ușor. Se pare că nu este eficient în cazurile acute de Covid-19, nu a distrus coronavirusul, însă a ajutat pacienții, întărindu-le imunitatea. Elatra este denumirea farmaceutică sub care este cunoscut acest amestec de antivirale.

A fost folosit în China, în cadrul unui studiu clinic aplicat pe 52 de pacienți și a dat rezultate bune. Este aplicat în special în Marea Britanie și Statele Unite, în cazurile mai ușoare și s-a observat că dă rezultate în acel stadiu al bolii când intervin probleme de respirație, fiind vorba, practic, de momentul în care boala se acutizează. În mai multe cazuri, aceste medicamente se asociază și cu beta-interferon (un antiinflamator)

  • Alte medicamente folosite ca auxiliare sunt dexametazona, un steroid antiinflamator, azitromicina, un antibiotic cu gamă largă care are proprietăți antiinflamatoare.. În Japonia a dat rezultate bune un vaccin antigripal, Favipiravir, cunoscut și ca Avigan, care protejează plămânii și previne înmulțirea SARS-COV-2.

Tratamentul în România

România este aliniată la tratamentul terapeutic urmat și de alte țări, enumerate mai sus. Prin ordin al ministrului Sănătății, au fost emise listele de medicamente și etapele în care sunt potrivite aceste doctorii.

  • Etapă ușoară, fără pneumonie:

tratament simptomatic (paracetamol și novocalmin)

  • Etapă ușoară, fără pneumonie sau prezența de factori de risc (>65 de ani, comorbidități:  cardiovasculare , hepatice, pulmonare,  diabet ):

Lopinavir/ritonavir SAU

Hidroxiclorochină

  • Afectare medie (pneumonie fără semne de gravitate):

Hidroxiclorochină

Lopinavir/ritonavir

  • Afectare severă:

Hidroxiclorochină

Remdesivir

Sindrom inflamator excesiv și disfuncție de organ: se adaugă tocilizumab(un anticorp conceput să se lege de antigeni, folosit în artrita reumatoidă)

Statele Unite folosesc remdesivir, clorochina și plasmă a persoanelor vindecate, Marea Britanie are un procol bazat pe medicamentele anti-SIDA, dexametazonă și hidroxiclorochină, combinată cu azitromicină, Japonia, favipiravir și clorochină.



Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...