Europarlamentare2019 Premierul miliardar ceh Andrej Babis, favorit în ciuda unui val de proteste antiguvernamentale

Europarlamentare2019 Premierul miliardar ceh Andrej Babis, favorit în ciuda unui val de proteste antiguvernamentale

Mişcarea populistă ANO a premierului Cehiei, miliardarul Andrej Babis, porneşte ca favorită în alegerile europene de vineri şi sâmbătă, în ciuda unui val de proteste antiguvernamentale, relatează AFP.

Inculpat pentru presupusă fraudă cu subvenţii europene, Babis, în vârstă de 64 de ani, este vizat de asemenea de o anchetă a UE asupra unui posibil conflict de interese între activităţile sale politice şi afacerile sale.

Zeci de mii de cehi au ieşit în stradă recent pentru a-i cere demisia, dar şi pe cea a noului ministru al Justiţiei, suspectat că vrea să oprească anchetele împotriva sa.

ANO, care numără în prezent doar doi eurodeputaţi, ar urma să câştige alegerile europene, cu peste 25% din voturi, înaintea partidului de dreapta ODS şi Partidului Piraţilor, fiecare cu 14%, conform unui sondaj al Institutului Median în rândul a peste 2.100 de persoane.

"Este important pentru ANO să îşi conserve imaginea de partid victorios", subliniază analistul politic Josef Mlejnek, de la Universitatea Charles din Praga, intervievat de AFP.

Învingător la alegerile legislative din 2017 cu aproape 30% din voturi, în special datorită sprijinului din mediului rural şi al comunităţilor sărace, ANO a format un guvern minoritar cu social-democraţi (CSSD), susţinut de comunişti (KSCM).

Numit de preşedintele eurosceptic şi prorus Milos Zeman, Andrej Babis s-a opus Bruxellesului în privinţa imigraţiei.

"Andrej Babis are nevoie de o nouă victorie, din motive psihologice", spune Mlejnek, potrivit căruia un nou succes i-ar permite premierului să minimalizeze protestele.

În opinia lui Tomas Lebeda, analist la Universitatea Palacky din Olomouc, imaginea lui Babis riscă totuşi să fie afectată dacă victoria sa, general aşteptată, nu va fi suficient de convingătoare.

"Unii s-ar putea întreba cât de solidă mai este poziţia sa", afirmă el.

Campania majorităţii partidelor, asupra cărora bântuie rata de participare derizorie de 18,2% la scrutinul din 2014, s-a axat în principal pe apărarea intereselor ceheşti.

"Nu simţim că avem o campanie aici", constată Mlejnek, adăugând că rata de participare va fi crucială pentru rezultat.

O participare scăzută riscă să afecteze în special partidul de extremă-dreapta antieuropean SPD, condus de deputatul Tomio Okamura, susţinător al unui 'Czexit', creditat cu 10% din intenţiile de vot.

Cehia este singura ţară din UE unde scrutinul se desfăşoară pe parcursul a două zile şi, conform tradiţiei, votul va începe vineri la 14:00 (12:00 GMT) şi se va întrerupe la 22:00 (20:00 GMT), urmând a fi reluat sâmbătă între 08:00 şi 14:00 (06:00-12:00 GMT). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!