europarlamentare2019/Franţa: Cu trei săptămâni înainte de europarlamentare, extrema dreaptă conduce în două sondaje

Cu trei săptămâni înainte de alegerile europene, un scrutin crucial pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, partidul de extrema dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/) devansează formaţiunea prezidenţială Republica în Marş (La Republique en Marche /LREM/), conform rezultatelor a două sondaje, citate vineri de France Presse.

Pentru prima oară, Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) se situează pe primul loc în intenţiile de vot în sondajele de opinie a două institute, cu un avans de 1 până la 3 procente faţă de LREM: 22,5% pentru RN şi 21,5% în favoarea LREM, potrivit Ifop; 24% pentru RN şi 21% în favoarea LREM, conform OpinionWay, în anchete difuzate joi.

Alte institute de sondare a opiniei publice (BVA, Harris interactive) publică în schimb lista majorităţii în frunte sau la egalitate (institutul Elabe) cu RN.

O victorie a partidului condus de Marine Le Pen - adversarul său din al doilea tur al scrutinului prezidenţial în 2017 - ar reprezenta un eşec personal pentru preşedintele Macron, care speră într-o relansare politică după cinci luni de proteste ale "vestelor galbene" ostile politicii sociale şi fiscale a guvernului.

"Pentru mulţi alegători potenţiali ai LREM, a vota pentru En Marche înseamnă a susţine sau nu acţiunea prezidenţială şi a-l vota pe Macron. Există o legătură foarte puternică", subliniază Frederic Dabi de la Ifop.

"Pentru alegători miza este clară, ar fi vorba de a-l bate pe Macron", afirmase Marine Le Pen la începutul campaniei la jumătatea lunii ianuarie. În 2014, formaţiunea sa a câştigat cu 25% din voturi. Dacă RN soseşte de această dată în poziţia a doua, problema legitimităţii sale pentru alegerile prezidenţiale pentru 2022 se va pune din nou în plan intern.

Conştient de miză, şeful statului francez îşi presează miniştrii pentru ca aceştia să se implice mai mult în campanie. LREM îl ţinteşte în special pe Francois-Xavier Bellamy, şeful listei Republicanilor (Les Républicains /dreapta/) creditată cu între 14% şi 15% din voturi, care îi dispută electoratul de centru-dreapta şi pensionarii.

Liderul stângii radicale Jean-Luc Melenchon a cerut la rândul său celor aproape 20% dintre susţinătorii săi din 2017 să nu "lase să cadă" lista Franţei Nesupuse ( La France Insoumise), care stagnează la 8% în sondaje.

Marc Fesneau, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, a relativizat vineri sondajele care prezintă RN înaintea LREM, afirmând că "francezii nu s-au implicat încă în această campanie europeană".

După închiderea vineri a depunerii listelor, formaţiunile politice au trei săptămâni la dispoziţie pentru a-i convinge pe alegători.

Partidele tradiţionale testate în sondaje reprezintă ele singure 15 liste. Şi cel puţin două liste, care se revendică a fi ale "vestelor galbene", "Evoluţia cetăţenească" şi "Alianţa galbenă", au fost depuse. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing