Europe 1: Acţionează Washingtonul în sensul unei schimbări de regim la Teheran? Nu, dar...

Iranienii trebuie să aleagă ce fel de tip de conducători doresc, a declarat la începutul săptămânii secretarul de stat Mike Pompeo, reiterând o declaraţie făcută anterior de către preşedintele american Donald Trump, relansând marţi speculaţiile privind dorinţa Statelor Unite de a aduce o schimbare de regim în Iran, a comentat Europe 1.

''În cele din urmă, poporul iranian va trebui să facă o alegere cu privire la liderii săi'', afirmase Pompeo luni seara când a prezentat condiţiile drastice emise de Washington faţă de Iran, ameninţându-l cu ''cele mai puternice sancţiuni din istorie' şi o 'presiune financiară fără precedent''.

Numeroşi experţi au întrevăzut în aceste declaraţii o strategie al cărei obiectiv final este căderea regimului iranian, apărut în urma revoluţiei islamice din 1979, a cărei consecinţă a fost ruperea relaţiilor dintre Iran şi SUA. Schimbarea de regim în Iran este o idee susţinută de cercurile neoconservatoare şi încărcată de simboluri în Statele Unite de la intervenţia din 2003 în Irak pentru răsturnarea lui dictatorului Saddam Hussein, astăzi considerată în mare măsură o greşeală, inclusiv de preşedintele Donald Trump.

Întrebată marţi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a negat mai întâi că americanii ar acţiona deschis cu privire la o schimbare de regim la Teheran, dar ea nu a ascuns că nu vede ceva rău în aceasta.

''Politica noastră nu este o schimbare de regim. Dar dacă iranienii s-ar decide, la un moment dat, să-şi exprime opiniile, ar fi foarte bine'', a spus ea, evocând ''frustrarea crescândă'' a populaţiei iraniene care ''trăieşte de prea mult timp sub un regim care o maltratează''.

Preşedintele american Donald Trump a alimentat el însuşi aceste speculaţii la 8 mai când a apreciat că iranienii ''merită o naţiune care să le respecte visele''. Şi avocatul său personal, Rudy Giuliani, a adus recent un elogiu, în faţa opozanţilor iranieni în exil, unui preşedinte ''dur'', ''hotărât să aducă o schimbare de regim''.

În acest sens, experţii subliniază că Donald Trump a numit recent doi ''ulii'' în posturi-cheie: Mike Pompeo la conducerea Departamentului de Stat şi pe John Bolton în funcţia de consilier pentru securitatea naţională, care în trecut au pledat pentru o schimbare de regim la Teheran.

''Sunt convins că poporul iranian când va vedea o altă cale sau când ţara va înceta să se comporte în acest fel va face o alegere în acest sens'', a declarat marţi secretarul de stat american, potrivit Europe 1. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

2 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

3 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

4 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

5 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing