Europenii vaccinaţi cu AstraZeneca trebuie să poată călători în SUA (comisar european)

Europenii vaccinaţi cu AstraZeneca trebuie să poată călători în SUA (comisar european)

Europenii vaccinaţi cu serul AstraZeneca trebuie să poată veni în SUA din noiembrie deşi acest vaccin nu este recunoscut de Agenţia americană pentru medicamente (FDA), a declarat luni pentru AFP comisarul european Thierry Breton, la finalul unei reuniuni de la Washington.

Casa Albă a anunţat luni ridicarea interdicţiei de călătorie de la "începutul lui noiembrie", pentru toate persoanele care provin din străinătate cu condiţia ca acestea să fie vaccinate cu schema completă împotriva COVID-19.

"Asta priveşte ansamblul persoanelor inoculate cu vaccinuri care sunt recunoscute de FDA", a explicat Thierry Breton, însărcinat cu coordonarea aprovizionării UE cu vaccinuri anti-COVID, care s-a întreţinut cu coordonatorul luptei împotriva pandemiei de la Casa Albă, Jeff Zients.

"El mi-a spus că pentru celelalte vaccinuri, în special AstraZeneca, agenţia lor de sănătate este cea care va decide dar părea să fie pozitiv şi optimist", a adăugat el.

"Ceea ce am înţeles din discuţiile pe care le-am avut este că e încrezător şi că decizia este de resortul agenţiei sanitare, dar ţinând cont de datele disponibile (privind vaccinurile recunoscute de autorităţile sanitare europene), el nu era îngrijorat", a explicat înaltul oficial european.

Thierry Breton l-a întrebat pe Jeff Zients despre calendar, respectiv dacă această autorizaţie ar putea interveni de la 1 noiembrie, dată efectivă a ridicării restricţiilor. "Părea să fie pozitiv şi asupra datelor", a afirmat Breton.

Comisarul european a subliniat că echipa sa a făcut mari eforturi pentru ridicarea acestor restricţii "care nu mai aveau niciun sens".

Luni, el a argumentat pe lângă americani că Europa a devenit "primul continent nu numai în materie de producţie a vaccinurilor, în materie de export, din moment ce exportăm jumătate din producţia noastră, spre deosebire de SUA. Dar şi în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate, întrucât suntem primul continent din lume ca număr de persoane vaccinate cu schema completă".

"Suntem într-o situaţie în care suntem primul continent (ca număr de persoane vaccinate) şi figurăm pe aceeaşi listă de restricţii ca Iran, China şi alte ţări, asta nu are niciun sens", a subliniat el.

Thierry Breton efectuează luni şi marţi o deplasare la New York.

Washingtonul ridică din noiembrie restricţiile care se aplică din martie 2020 în cazul călătorilor care provin în special din UE, Regatul Unit sau China, şi care ulterior s-au aplicat şi în cazul Indiei sau Braziliei.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 ULTIMA ORĂ / Rusia ar ajunge până la granița cu România! / Cotidianul german BILD dezvăluie planurile lui Putin de…