EUSST monitorizează racheta chineză şi consideră puţin probabil ca resturile să cadă deasupra unor zone populate

EUSST monitorizează racheta chineză şi consideră puţin probabil ca resturile să cadă deasupra unor zone populate

Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire (EUSST) monitorizează racheta chineză, care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest sfârşit de săptămână, considerând puţin probabil ca resturile acesteia să cadă deasupra unor zone populate ale Terrei, relatează vineri EFE.

China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei urmează să cadă pe Pământ în următoarele zile fără se se ştie unde. Acest lucru a stârnit îngrijorarea la nivel mondial şi mobilizarea diferitelor servicii de supraveghere spaţială.

Printre acestea se numără şi Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire al UE, un consorţiu internaţional din care fac parte diferite agenţii spaţiale şi organisme publice din numeroase ţări europene.

Acest consorţiu monitorizează de mai multe zile reintrarea în atmosfera terestră a uriaşul obiect spaţial chinez cu o greutate de între 17 şi 21 de tone şi o dimensiune de aproape 30 de metri. După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, locul unde va cădea.

Reţeaua de senzori şi de radare ale serviciului de supraveghere spaţială observă "îndeaproape" obiectul spaţial care ar urma să pătrundă în atmosferă în zilele de 8 sau 9 mai.

Datele publicate de consorţiu arată că obiectul are o înclinare care sugerează că resturile sale vor cădea într-o regiune a Terrei acoperită în mare parte de ocean sau în arii nelocuite şi a considerat probabilitatea statistică a unui impact într-o zonă locuită ca "foarte redusă".

Aceste predicţii sunt însă incerte, deoarece obiectul spaţial este în afara controlului, iar estimările cele mai precise privind locul în care vor cădea aceste resturi vor fi posibile doar cu câteva ore înainte de reintrarea acestuia în atmosfera terestră.

Inginerul aeronautic şi astronaut spaniol Pedro Duque, actualul ministru al ştiinţei şi inovării, a asigurat pe contul său de Twitter că majoritatea acestor resturi "se dezintegrează la reintrarea în atmosferă" şi a explicat că, Spania furnizează consorţiului european datele primite de la radarul cu baza la Morón de la Frontera (Sevilla), pentru o urmărire cât mai bună a rachetei chineze.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale