Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese în SUA. În România, boala este necunoscută

Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese în SUA. În România, boala este necunoscută

Evali, o afecțiune indusă de țigara electronică, a provocat 26 de decese anul trecut în Statele Unite, dar boala este necunoscută în România, avertizează profesorul Florin Mihălțan, unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România. Florin Mihălțan subliniază că, atunci, când a fost lansată țigara electronică, s-a spus despre aceasta că nu este dăunătoare, dar "nu există tip de produs sănătos (din tutun - n.red.), există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor". Info pe scurt:
  • Niciun caz diagnosticat în România. În România, Evali este o afecțiune necunoscută și nu au fost diagnosticate cazuri până în acest moment.
  • 26 de decese și peste 1.200 de îmbolnăviri în SUA, anul trecut. În Statele Unite au fost raportate, până în luna octombrie a anului trecut, 26 de decese în 21 de state. 1.299 de cazuri de Evali au fost raportate anul trecut în Statele Unite.
  • Media de vârsta a pacienților din SUA - 24 de ani. 70% dintre pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite sunt barbați, iar vârsta medie este de 24 de ani. 94% au utilizat produsul în săptămână precedentă debutului simptomelor bolii, iar 88% au raportat consumul zilnic.
  • Care sunt simptomele. Medicul Florin Mihălțan le recomandă utilizatorilor de țigări electronice sau alte dispozitive de tip vaping să își monitorizeze eventualele simptome - dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică - iar în cazul în care au probleme, să solicite asistență medicală.
  • Substanțe dăunătoare. Aerosolul produs de lichidul încălzit din țigara electronică, inhalat de utilizatori, conține substanțe dăunătoare, atrage atenția medicul pneumolog Florin Mihălțan.
  • Toți pacienții diagnosticați cu Evali în Statele Unite aveau istoric de utilizare a țigaretei electronice sau a altor produse conexe.
  • Florin Mihălțan: Există o varietate îngrijorătoare de țigări electronice și produse pe bază de vaping, foarte atractivă pentru adolescenți
Medicul pneumolog Florin Mihălțan afirmă că există "o varietate îngrijorătoare, foarte bine cunoscută de adolescenți, foarte atractivă" de țigări electronice și produse pe bază de vaping.

Produsele de tipul țigară electronică includ dispozitive, lichide, arome, capsule cu refil și rezervoare. Aceste dispozitive încălzesc lichidul pentru a produce un aerosol care este inhalat de către utilizator.

Aerosolul din țigară electronică poate conține substanțe dăunătoare sau cu potențial dăunător, precum nicotină, metale grele (ex., plumb, nichel, staniu), compuși organici volatili, particule ultrafine, produse chimice cauzatoare de cancer sau agenți aromatizanți, precum diacetyl.

Florin Mihălțan
Potrivit medicului Florin Mihălțan, simptomele care pot semnala prezența Evali sunt dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică. Semnele prezente ale instalării afecțiunii sunt: tahicardie, febră, tahipnee (stare patologică constând în accelerarea anormală a ritmului de respiraţie), hipoximie. El le recomandă utilizatorilor de țigări electronice ca, în cazul în care au astfel de probleme, să solicite asistență medicală.

În Statele Unite au fost raportate, până în luna octombrie a anului trecut, 26 de decese în 21 de state. 1.299 de cazuri de Evali au fost raportate anul trecut în Statele Unite.

De asemenea, 530 de cazuri de afectare pulmonară asociată consumului de țigări electronice sau produse pe bază de vaping au fost raportate, până în septembrie anul trecut, către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

Toți pacienții diagnosticați cu Evali aveau istoric de utilizare a țigaretei electronice sau a altor produse conexe, dar cercetările Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite nu au identificat o substanță specifică sau un produs care să fie comun tuturor cazurilor. Majoritatea pacienților au raportat utilizarea de canabinoizi precum THC sau CBD, iar unii dintre ei au raportat doar utilizarea de nicotină.

Majoritatea pacienților au fost spitalizați cu boli respiratorii și au primit tratament pentru presupuse etiologii infecțioase. Unii pacienți au răspuns la tratamentul cu steroizi sau antibiotice.

Majoritatea pacienților au supraviețuit și nu s-a demonstrat că la externare există sechele post-afecțiune (de exemplu, funcție pulmonară redusă).

Până acum au predominant pacienții tineri, fără alte afecțiuni.

Stabilirea diagnosticului ar putea fi mai complicată la adulții predispuși la afecțiuni pulmonare cronice sau alte comorbidități, ceea ce conduce la subdiagnosticarea afecțiunii.

Nu este clar deocamdată dacă severitatea este mai accentuată la adulți, dar este mai probabil să conducă la deces în cazul acestora.


Ce le recomandă medicul Florin Mihălțan celor care utilizează produse de tip țigară electronică:

  • Să nu cumpere aceste produse de la comercianți stradali (ex. țigară electronică cu THC, alte canabinoide).
  • Să nu modifice mecanic produsele și să nu adauge substanțe care nu sunt prevăzute de producător.
  • Să își monitorizeze eventualele simptome - dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, tuse, dispnee, durere toracică.
  • Să apeleze imediat la asistență medicală dacă aveți suspiciuni referitoare la starea lor de sănătate.
Ce le recomandă profesorul Florin Mihălțan medicilor pneumologi:
  • Să îi întrebe pe pacienții care confirmă consumul de țigară electronică sau de produse de vaping în ultimele 90 de zile despre semnele și simptomele afecțiunilor respiratorii.
  • Să îi întrebe pe pacienții care prezintă semne și simptome de afectare respiratorie despre consumul de țigară electronică sau de produse de vaping în ultimele 90 de zile.
  • Dacă se suspectează utilizarea unui produs de tip țigară electronică ca o posibilă etiologie a bolii respiratorii a unui pacient, să se solicite detalii despre produsul respectiv.
  • Florin Mihălțan: Nu există niciun tip de produs cu tutun sănătos
Medicul Florin Mihălțan atrage atenția că nu există niciun tip de produs cu tutun sănătos și că "Evali este o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o noua consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs (din tutun - n.red.) sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Ce este în aceste ţigări electronice? Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător. Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie".

Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, mai spune că unul dintre compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm: "El exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. Aromele sunt, în plus, dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare."

Potrivit medicului Florin Mihălțan, în cazul Evali există două linii de terapie: antibiotice şi corticoizi: "Avem o nouă afecţiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit." SURSA:  HotNews.ro
 



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…