Evenimentele bune care i s-au întâmplat după ce a citit Coranul l-au făcut pe 'Ibrahim' să se convertească la islamism (referat)

Evenimentele bune care i s-au întâmplat după ce a citit Coranul l-au făcut pe 'Ibrahim' să se convertească la islamism (referat)

Ionuț Cătălin Bălan, bărbatul din Argeș acuzat de terorism, și-a justificat decizia de a adera la religia islamică prin evenimentele bune care i s-au întâmplat în viață după ce a citit Coranul, se arată în referatul întocmit de DIICOT.

"În fapt, în perioada 2002 — 2003, la îndemnul unor cetățeni palestinieni rezidenți în București, inculpatul Bălan Ionuț Cătălin a citit pentru prima dată Coranul, iar după stabilirea sa în (...), în anul 2006, urmare a interacționării cu diverși cetățeni arabi, a redevenit interesat de religia islamică. Ulterior, în anul 2012, s-a convertit la islam justificând decizia prin evenimentele bune care i s-au întâmplat în viață, după ce a recitit Coranul și s-a rugat să aibă o soție și un copil. Inculpatul Bălan Ionuț Cătălin este căsătorit religios și are un copil minor, născut în anul 2012", se arată în documentul procurorilor.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, folosind numele "Ibrahim", a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta este îngrădit.

"Datele și informațiile respective au fost culese de suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015", precizează DIICOT.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

2 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

3 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

4 Așa o fi?

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!