
Excursii de lux și stilouri scumpe pe bani publici. Pe ce se cheltuiesc fondurile care ajung la Curtea Constituțională a României
Curtea Constituțională a României (CCR) a achiziționat bilete la clasa business pentru Republica Dominicană, stilouri de peste 20.000 de euro, schimburi de experiență și convenții în Armenia, Gabon, Kârgâzstan și Franța din bani publici.
Doi judecători de la CCR au ajuns anul acesta în Republica Dominicană, țară care atrage anual peste 10 milioane de turiști. Este vorba despre Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan, care au fost prezenţi la un eveniment juridic de excepţie, împreună cu o consilieră, la care au şi luat cuvântul, potrivit Antena 3.
Un video arată cum Deliorga primește cuvântul de la unul dintre paneliștii evenimentului.
„Să putem să avem o perspectivă de cealaltă parte, de pe continent, de cealaltă parte, traversând oceanul, către România, despre cum e sistemul electoral al acestei ţări, cum funcționează în cealaltă parte şi apoi răspundem la câteva întrebări", a spus participantul la eveniment.
Bilete de mii de euro
Cele trei bilete de avion pe ruta Bucureşti-Madrid-Santo Domingo şi retur au costat 13.480 de euro, iar pentru acestea nu s-a făcut nicio licitaţie. Două bilete au fost la clasa business, iar unul a fost cumpărat la clasa economic.
Sejurul judecătorilor CCR în Republica Dominicană a fost scurt, de trei zile, pentru că aceasta a fost perioada pentru care tot Curtea Constituţională a achiziţionat şi asigurări medicale pentru cei trei călători, în valoare de 105 euro, potrivit datelor de pe SEAP.
La business au zburat judecători de la CCR şi în Franţa. Tot ei au mai fost şi în alte ţări, precum Armenia, Kârgâstan, Turcia sau Gabon, ca să studieze democraţia. Dar nicăieri, nici pe site-ul CCR şi nici pe cele de achiziţii, nu am identificat costurile cazărilor.
Stilouri de lux
O altă achiziție făcută de Curtea Constituțională constă în 250 stilouri în valoare de peste 21.000 de euro, tot fără licitaţie.
Recent, Curtea Constituțională a reacționat printr-un comunicat de presă, la știrile despre trei judecători de la CCR care urmează să primească la plecarea din funcție echivalentul a 6 indemnizații lunare, adică aproximativ 35.000 de euro.
Cine sunt cei trei judecători
Potrivit informațiilor apărute anterior în spațiul public, este vorba despre Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.
Marian Enache a încasat în 2024 un salariu brut de 39.441 lei, adică puțin peste 23.000 lei net, ceea ce înseamnă că acesta ar putea încasa o primă de încheiere de mandat de peste 138.000 lei
Potrivit declarației sale de avere pe anul 2024, publicată pe site-ul Curții Constituționale, Marian Enache, președintele instituției, a declarat venituri din pensie de 679.800 lei, iar din salariu suma de 473.298 lei.
Cumulat, Marian Enache a avut anul trecut un venit brut de peste 1,1 milioane de lei, respectiv peste 96.000 lei lunar brut,, mai mult decât dublul salariului președintelui României, de 44.000 lei brut lunar, la nivelul anului trecut.
Premierul Ilie Bolojan a declarat miercuri, 2 iulie, că „primele de pensionare" pe care le solicită judecătorii de la Curtea Constituţională deși sunt legale pot fi considerate, în contextul actual, „imorale”.
Legea de funcționare a CCR arată, la articolul 71, alineatul 5, că judecătorii CCR au dreptul la plata a șase salarii nete în momentul în care li se termină mandatul.
Sursa: adevarul.ro