Executivul a aprobat reducerea preţului la carburant cu 50 de bani. Ministrul Energiei: 25 de bani, reducere comercială aplicată voluntar de benzinării

Executivul a aprobat reducerea preţului la carburant cu 50 de bani. Ministrul Energiei: 25 de bani, reducere comercială aplicată voluntar de benzinării

UPDATE - Ministrul a mai precizat că speră ca de mâine românii să poată vedea modificări de preţ. Totuşi, Virgil Popescu a punctat că măsura este una voluntară, fără să ofere garanţii să benzinăriile care vor adopta compensarea de 50 de bani o vor menţine pe toată perioada de aplicare a ordonanţei.

UPDATE - „Ordonanţa oferă un cadru legislativ şi o conformare voluntară, nu este ceva obligatoriu. Din ce cunosc din piaţă, sunt convins că majoritatea lanţurilor de benzinării, dacă nu chiar toate, vor aplica aceasta ordonanţă şi românii vor beneficia de această reducere”, a mai explicat ministrul Energiei.

***

„Vorbim de o reducere cu 50 de bani, 25 de bani suportaţi de la bugetul de stat, iar 25 de bani reprezintă o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării. În cazul în care doresc să ia şi această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani... OUG intră în vigoare din această noapte şi mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică ordonanţa. Sigur, o să mă întrebaţi cât cred. Să le lăsăm totuşi un termen scurt, evident, în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să reflecte aceste modificări”, a explicat ministrul Virgil Popescu, la finalul şedinţei de Guvern.

Secretarul de stat Mihai Diaconu a explicat că această ordonanţă de urgenţă le oferă operatorilor economici care distribuie carburant posibilitatea de a reduce opţional preţul cu 50 de bani. „Rolul Ministerului Finanţelor s-a rezumat în a găsi un mecanism simplificat pentru compensarea acestor subvenţii, am lucrat cu specialiştii Ministerului Energiei. În termen de 15 zile maxim, printr-un ordin al preşedintelui ANAF, se va stabili modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi, iar ulterior compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora. Estimăm că în principal stingerea se va face pe partea de TVA”, a explicat specialistul de la Finanţe.

Totodată, purtătorul de cuvănt al Guvernului a explicat că în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada următoare, ele vor fi încadrate la acţiuni speculative şi vor fi sancţionate potrivit ordonanţei anti-speculă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria