Exerciţii comune între Coreea de Sud şi SUA: Influenta soră a liderului nord-coreean denunţă atitudinea "perfidă" a Seulului

Exerciţii comune între Coreea de Sud şi SUA: Influenta soră a liderului nord-coreean denunţă atitudinea "perfidă" a Seulului

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord coreean Kim Jong-Un, a denunţat marţi atitudinea "perfidă" a Seulului în contextul apropiatelor exerciţii militare comune între Coreea de Sud şi SUA, avertizând cele două ţări aliate că se vor confrunta cu ameninţări de securitate mult mai grave, relatează AFP.

În calitate de consilieri apropiat al fratelui său, Kim Yo Jong a catalogat drept "periculoase" exerciţiile desfăşurate de Seul şi Washington în această lună, considerate de către Phenian un fel de repetiţie a invadării Coreei de Nord.

"Profit de această oportunitate pentru a-mi exprima regretul profund faţă de comportamentul perfid al autorităţilor sud-coreene", a subliniat ea într-o declaraţie difuzată de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Armatele sud-coreeană şi americană şi-au început marţi antrenamentul preliminar înaintea exerciţiilor lor anuale de vară de săptămâna viitoare.

Prin desfăşurarea acestor manevre militare, Seulul şi Washingtonul "se vor confrunta cu siguranţă cu ameninţări mult mai grave de securitate", a avertizat ea, adăugând că Nordul îşi va consolida capacităţile de apărare şi de lovituri preventive.

Aceste declaraţii făcute de Kim Yo Jong intervin în pofida unui dezgheţ neaşteptat în Peninsula Coreeană, favorizat de un schimb de scrisori personale între fratele său şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Cele două părţi au restabilit luna trecută comunicaţiile transfrontaliere întrerupte de peste un an, asigurând totodată că liderii sunt de acord să conlucreze pentru ameliorarea relaţiilor lor.

Seulul şi Washingtonul sunt aliaţi prin tratate, iar pe teritoriul Coreei de Sud staţionează aproape 28.500 de militari americani pentru a apăra ţara împotriva vecinului din Nord, care deţine arma nucleară.

Coreea de Sud şi SUA au redus deja dimensiunea exerciţiilor militare comune anuale pentru a facilita convorbirile asupra programului nuclear al Phenianului.

Preşedintele sud-coreean Moon are în palmaresul său organizarea primului summit între Coreea de Nord şi un preşedinte american în exerciţiu la Singapore în 2018.

Dar Phenianul a întrerupt din nou contactele cu Seulul după eşecul celui de-al doilea summit între Kim Jong-Un şi fostul preşedinte american Donald Trump la Hanoi, lăsând negocierile pe tema nucleară în impas, comentează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițistul care și-a arestat șeful, după ce l-a prins băut la volan. „Nu-mi pasă dacă ești președintele”

2 Palatul Buckingham a ajuns la o înțelegere cu Harry și Meghan: Nu mai plătesc chirie dacă locuiesc la Frogmore Cottage

3 Cum va fi vremea de Paște. Meteorolog: „Veștile nu sunt chiar atât de bune“. Unde va fi cel mai cald

4 Horoscopul zilei / luni, 20 martie. Leii trebuie să reia legătura cu prietenii pe care i-au ignorat

5 N-o să credeți, dar este Nicoleta Luciu!