Exerciţiile NATO la graniţa Rusiei, un semnal că Alianţa este pregătită să îşi apere statele membre

Exerciţiile NATO la graniţa Rusiei, un semnal că Alianţa este pregătită să îşi apere statele membre

Exerciţiile militare ale NATO trebuie să arate "sus şi tare" că Alianţa este pregătită să îşi apere ţările membre, a declarat sâmbătă la Riga un oficial de rang înalt, generalul Hans-Lothar Domrose, cu ocazia unui exerciţiu care are loc în Ţările Baltice, Germania şi Polonia.

Adresându-se presei, generalul Hans-Lothar Domrose a subliniat că "în mod evident există o legătură cu criza din Ucraina ... faptul că exerciţiile au loc arată sus şi tare că NATO este pregătit să apere locuitorii şi integritatea teritorială a statelor membre".

Declaraţiile generalului au loc la scurt timp după cele ale preşedintelui american Barack Obama cu privire la securitatea Ţărilor Baltice. Estonia, vecină cu Lituania, "nu va fi niciodată singură", a asigurat Obama în timpul vizitei sale la Tallinn, miercuri, cu o zi înaintea summitului Alianţei la Newport.

În cadrul acestei întâlniri, ţările membre au promis să menţină "o prezenţă continuă" în estul Europei, unde atitudinea Rusiei provoacă îngrijorare, mai ales graţie creării unei forţe foarte reactive capabile să se mobilizeze în câteva zile.

Exerciţiul Steadfast Javelin II, prevăzut de Alianţă de multă vreme, a început la 1 septembrie şi se va încheia în data de 10 septembrie.

El este destinat "ameliorării interoperabilităţii operaţiunilor complexe" şi mai ales a operaţiunilor aeropurtate, potrivit Ministerului eston al Apărării.

În total, circa 2.000 de militari participă la acest exerciţiu, dintre care americani, italieni, canadieni, bulgari şi germani.

"Avem o nouă ameninţare. Ea este mai diversificată şi mai dinamică decât oricând. În consecinţă, necesită o abordare diferită. În acest scop, construim forţe care pot da un răspuns la această ameninţare în 48 de ore", a declarat comandantul adjunct al forţelor terestre ale NATO, generalul Ed Davis, potrivit televiziunii publice letone LTV.

"Rusia a ignorat dreptul internaţional şi se defineşte ca agresor", a declarat pentru LTV ministrul leton al Apărării, Raimonds Vejonis.

"Nu ne putem defini inamicul (în acest exerciţiu), dar Rusia este o ţară care prezintă o ameninţare potenţială pentru ţările europene în general şi pentru NATO", a declarat el.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Tace și face...

2 „Îmi plac practicile sexuale neobișnuite” / Scandal la admiterea în magistratură, CSM, chemat să intervină

3 „Bărbat de căcat ce ești / Jigodie ordinară, mort după putere și bani”

4 Mare dreptate are omul ăsta, în tot ce spune...

5 Primele detalii despre uciderea pilotului rus