Exercițiile nucleare ale Rusiei ar putea fi desfășurate concomitent cu cele ale NATO. Îngrijorări ale oficialilor americani

Exercițiile nucleare ale Rusiei ar putea fi desfășurate concomitent cu cele ale NATO. Îngrijorări ale oficialilor americani

Rusia este așteptată să înceapă curând exercițiile sale nucleare anuale, iar în acest context SUA și aliații săi se tem că vor fi puși în fața provocării de a le putea deosebi de atacurile reale, relatează Reuters.

Rusia are mijloace de a lansa atacuri nucleare tactice FOTO Profimedia

Rusia obișnuiește să efectueze exerciții de descurajare nucleară pe scară largă în această perioadă a anului, oficialii americani și occidentali spunând că începutul lor e o chestiune de zile. Cel mai probabil vor cuprinde și lansări de rachete balistice, cred oficialii americani.

După ce Putin a amenințat deschis cu folosirea armelor nucleare, anumiți oficiali occidentali sunt îngrijorați din pricina faptului că Moscova ar putea încerca deliberat să dea semnale ambigue în legătură cu intențiile sale.

„Este motivul pentru care nu ai vrea să ai o retorică extraordinar de încinsă simultan cu efectuarea apropiată a unui exercițiu nuclear", a declarat anonim un oficial occidental pentru Reuters.

„Pentru că, în acest caz, ne confruntăm cu provocarea suplimentară de a fi cu adevărat siguri că acțiunile pe care le vedem, lucrurile care se întâmplă, sunt în realitate un exercițiu și nu altceva".

Cu toate acestea, oficialul și-a exprimat „încrederea ridicată" în abilitatea Occidentului de a face această deosebire.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, că alianța va monitoriza foarte atent exercițiile nucleare anuale ale Rusiei, așa cum a făcut-o timp de decenii.

La Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că așa-numitele exerciții „Grom” ale Rusiei vor implica manevre la scară largă ale forțelor sale nucleare strategice, inclusiv lansări de rachete reale. El le-a descris ca fiind unele „de rutină”.

Cu toate că Rusia crede pesemne că acest exercițiu o va ajuta să-și proiecteze puterea, în special în lumina evenimentelor recente, știm că unitățile nucleare rusești se antrenează intens în această perioadă a anului", a declarat Kirby, adăugând că Statele Unite vor „monitoriza acest lucru în consecință".

Exercițiile NATO și ale Rusiei s-ar putea desfășura concomitent

Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că se așteaptă ca exercițiile rusești să se desfășoare cam în același timp cu exercițiul anual de descurajare nucleară al NATO, „Steadfast Noon" , care va începe săptămâna viitoare.

„Credem că retorica nucleară a Rusiei și decizia sa de a continua cu acest exercițiu în timp ce se află în război cu Ucraina este iresponsabilă. Să afișezi arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este un [act] iresponsabil", a declarat oficialul pentru Reuters.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Ultima oară când Rusia și-a antrenat forțele nucleare a fost în februarie, cu puțin timp înainte de invazia Ucrainei, într-o mișcare despre care oficialii de la acea vreme au crezut că este menită să descurajeze Occidentul să sprijine Kievul.

Oficialul occidental a mărturisit că este de așteptat ca aceste exerciții să testeze "capacitatea Kremlinului de a asigura controlul asupra forțelor și de a emite directive, iar a forțelor însele de a răspunde la aceste directive".

Oficialul a anticipat că Rusia va face publice anumite aspecte ale exercițiilor și le va folosi pentru a face cunoscute amenințările Moscovei.

„Ar trebui să ne așteptăm să existe o retorică nucleară în timpul exercițiului, astfel încât să poată profita - de avantajul comunicațiilor strategice, de exercițiul în sine", a declarat oficialul occidental.

Propriul exercițiu nuclear anual al NATO a fost planificat înainte de invazia Rusiei în Ucraina, au declarat oficiali americani, adăugând că acesta are loc în aceeași perioadă a anului de peste un deceniu. Cea mai mare parte a exercițiilor va avea loc la peste 1.000 de kilometri de Rusia, a precizat oficialul american din domeniul apărării.

14 națiuni NATO sunt așteptate să ia parte la exercițiile alianței, care vor fi efectuate cu avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare , dar fără bombe reale, au declarat oficialii americani, adăugând că vor participa bombardiere militare americane B-52.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro