Exercițiul Noble Jump: Opt convoaie ale VJTF intră în România pe la PTF Giurgiu-Ruse; Harabagiu: E un moment istoric

Exercițiul Noble Jump: Opt convoaie ale VJTF intră în România pe la PTF Giurgiu-Ruse; Harabagiu: E un moment istoric

Primul din cele opt convoaie ale Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), care vor participa la exercițiul Noble Jump 2017, a intrat joi dimineață în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu - Ruse, Bulgaria.

''Asistăm la un moment istoric. Forța cu Nivel Ridicat de Reacție este prezentă aici și o vedeți, intră pe teritoriul României. Exercițiul Noble Jump este un exercițiu cu termen scurt de notificare, care a fost planificat de Comandamentul de la Napoli împreună cu Ministerul Apărării Naționale, este condus de Corpul aliat de reacție rapidă din Marea Britanie și în el este implicată, inclusiv, Divizia Multinațională care a fost pusă de România la dispoziția NATO. În același timp, exercițiul este extrem de important, pentru că demonstrează capacitatea și viteza de reacție a Alianței pentru a preveni amenințările cu care ne confruntăm în acest moment'', a declarat joi, în PTF Giurgiu, șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu.
Potrivit acestuia, exercițiul este foarte important pentru România, pentru că ''noi, ca națiune, demonstrăm astăzi capacitate, voință și determinare de a executa o operație tipic militară''.

Și directorul operațiunii Noble Jump 2017, general maior Ian Cave, prezent la acest eveniment, a spus că acest exercițiu ''va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței în Bulgaria și România''.

''Exercițiul de astăzi este foarte important pentru că demonstrează forța de răspuns și capacitatea de reacție. Mesajul la adresa cetățenilor români este acela că nu sunt singuri, sunt în cea mai puternică alianță militară'', a arătat acesta.
La exercițiul multinațional Noble Jump 2017 participă 11 state NATO. Șeful Forțelor Terestre, general maior Marius Harabagiu, a ținut să mulțumească autorităților statului care sprijină Armata pentru desfășurarea cu succes a operațiunii.

Pe tot parcursul zilei de joi, până la orele 20,00, prin PTF Giurgiu-Ruse vor intra opt convoaie VJTF din care fac parte aproximativ trei sute de militari cu peste 150 de vehicule de luptă și transportoare de trupe ce se vor deplasa la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ''Getica'' din Cincu, județul Brașov.

Convoaiele de vehicule de luptă de reacție rapidă se vor deplasa pe ruta Giurgiu — București — Pitești — Râmnicu Vâlcea — Sibiu — Cincu și sunt însoțite și de elicoptere de intervenție rapidă.

AGERPRES/(A — autor: Camelia Bigan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu

3 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

4 O femeie din Cluj vaccinată cu Pfizer, depistată cu Covid-19 după două luni de la rapel, a murit în secția de …

5 Raluca Medeşan a murit la doar 34 de ani / Era co-fondatoarea proiectului Profesorul Digital