Expert Forum: 177 dintre operatorii de calculator de la alegerile locale au fost și candidați

Expert Forum: 177 dintre operatorii de calculator de la alegerile locale au fost și candidați

Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, a precizat luni că la alegerile locale din acest an au existat mai multe nereguli, printre care și faptul că 177 dintre operatorii de calculator din secțiile de votare au fost și candidați.

Expert Forum a prezentat luni un raport referitor la alegerile locale din 2016, în condițiile în care legea care reglementează aceste alegeri a fost modificată în urmă cu un an.

"Legea alegerilor s-a modificat, s-au întâmplat multe lucruri bune. De exemplu, s-a înființat corpul experților electorali, care este un pas în direcția profesionalizării administrației electorale; faptul că se pot înființa partide cu trei persoane este un alt pas înainte, dar au fost și lipsuri pe care le-am constatat în practică. Unul dintre aspectele negative se referă la operatorii de calculator din secțiile de votare, cei care s-au ocupat de sistemul informatic, care au scanau buletinele când se intra în secție. O chestiune care ni se pare anormală este faptul că 177 dintre ei au fost și candidați în circumscripțiile unde au activat, ceea ce arată un oarecare conflict de interese — să fii și candidat și să scanezi buletine. Ar trebui să existe o incompatibilitate legată de candidați. Din situațiile raportate la noi, operatorii au numărat buletine și nu aș vrea ca un candidat să numere buletine de vot", a spus Septimius Pârvu în cadrul prezentării raportului, eveniment ce a avut loc la librăria "Humanitas" din București.

Printre problemele semnalate la alegerile locale de Expert Forum se mai numără faptul că nu există un mecanism clar al verificării semnăturilor pe care candidații sunt obligați să le stângă, dar și faptul că partidele care pot fi înființate de trei membri vor fi radiate dacă nu au candidați la două scrutine succesive sau o listă completă într-o circumscripție.

"Au apărut partide mici care nu au avut timp într-un an să se dezvolte, iar legea va duce probabil la radierea lor. E posibil ca aceste partide să dispară. Dacă ele dispar, anulează toată ideea legii de a avea partide cu trei membri", a menționat Pârvu.

El a arătat că o altă problemă este faptul că legea nu prevede o sancțiune pentru birourile electorale care au validat candidaturile ce nu îndeplineau condițiile legale.

Septimius Pârvu a afirmat că localitatea Secaș din județul Timiș a înregistrat, înaintea alegerilor locale, cel mai mare număr, proporțional, de cereri de viză de flotant, mai exact 300, în condițiile în care totalul populației localității era de 370.

AGERPRES/(A — autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

2 Zvon / Râcă mare în PSD după ce l-au prins pe Dîncu jucând la două capete

3 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…

4 Așa o fi?

5 Gastronomia sexuală din Evul Mediu / Tinerele imprimau pîinea cu labiile