Expert Forum solicită AEP mai multe date: Nu există informaţii despre cine a contribuit în campanie

Expert Forum solicită AEP mai multe date: Nu există informaţii despre cine a contribuit în campanie

Expert Forum apreciază că baza de date despre finanţarea campaniei electorale conţine "doar informaţiile generice" şi solicită Autorităţii Electorale Permanente să publice date cât mai detaliate despre cei care au adus contribuţii.

"Spre deosebire de alegerile locale, când au fost publicate contribuţiile individuale ale candidaţilor, la parlamentare baza de date conţine doar informaţiile generice, la nivel de competitor electoral, adică 43 de rânduri. Considerăm că lipsa acestor date reprezintă o reducere a transparenţei procesului. EFOR a solicitat AEP să publice aceste date, iar instituţia ne-a transmis că vor fi publicate, fără a se comunica un termen precis. Credem că aceste date trebuie publicate cât mai detaliat, pentru a asigura un grad mai ridicat de transparenţă, chiar în timpul procesul electoral şi nu mai târziu, după ce se termină alegerile. Atragem atenţia asupra faptului că suntem la mijlocul campaniei electorale, avem contribuţii de 62 de milioane de lei, dar nu există niciun fel de informaţii despre cine a adus aceste contribuţii în campanie", se arată în preambulul analizei.

Expert Forum subliniază că "transparenţa ar trebui să fie cu atât mai crescută" cu cât este vorba despre bani publici, fie din subvenţii, fie din rambursări, iar competitorii recuperează aproape toţi banii.

"Pentru a creşte transparenţa procesului, AEP ar trebui să publice aceste date consecvent şi în conformitate cu declararea lor de către competitorii electorali. Lipsa acestor date nu ne permite să realizăm analize legate de declaraţiile de avere, circumscripţiile unde s-au declarat contribuţii sau probleme legate de date. Reamintim că, la alegerile locale, EFOR a remarcat că în baza de date din luna octombrie erau introduse date de la începutul lui septembrie, deşi acestea trebuie declarate în trei zile de la primire, respectiv cheltuire", menţionează sursa citată.

Expert Forum arată că a realizat un "foarte scurt" raport de monitorizare, care include date raportate de competitorii electorali, respectiv publicate de către AEP pe portalul www.finantarepartide.ro. Baza de date a fost publicată pe 23 noiembrie, dar datele reflectă situaţia de la 20 noiembrie. Organizaţia reaminteşte că la aceste alegeri s-au înscris 7136 de candidaţi.

Potrivit Expert Forum, la fel ca la alegerile locale, campania electorală stradală s-a mutat de facto în precampanie, întrucât competitorii electorali nu pot folosi în timpul campaniei electorale decât afişe de dimensiuni reduse postate în locuri special amenajate de primării.

"Costurile pentru precampanie nu sunt cunoscute, întrucât nu sunt raportate în legătura cu campania, ci sunt costuri ale partidului, cuprinse în raportul anual de venituri şi cheltuieli de anul viitor", se arată în raport.

EFOR menţionează că a solicitat tuturor partidelor parlamentare care beneficiază de subvenţii să transmită acestea cheltuieli, dar nu a primit răspuns decât de la USR "care va furniza un răspuns imediat după terminarea campaniei electorale şi raportarea cheltuielilor către AEP", precum şi de la PMP, care a cheltuit în total 1.538.845 lei.

Organizaţia precizează că, la data de 20 noiembrie, AEP a publicat contribuţii totale ale competitorilor în valoare de 62.715.248 lei, din care 48.133.481 lei provin de la candidaţi, iar restul este contribuţia partidului. Pe 13 noiembrie suma totală era de 28.395.211 lei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...