Expert militar britanic, despre contraofensiva ucraineană: „A început”/Explicație pentru distrugerea barajului Kahovka

Expert militar britanic, despre contraofensiva ucraineană: „A început”/Explicație pentru distrugerea barajului Kahovka

Rușii au distrus barajul Kahovka pentru a-i împiedica pe ucraineni să treacă peste fluviul Nipru în cadrul operațiunilor de contraofensivă, este de părere expertul militar britanic Michael Clarke.

Soldați ucraineni angajați în bătălia de la Bahmut FOTO Profimedia

În opinia lui Michael Clarke, profesor la King's College din Londra și fost director la Royal United Services Institute, ucrainenii și-au lansat deja contraofensiva, dar nu recunosc acest lucru din motive militare.

Deocamdată, scrie profesorul Clarke, trupele ucrainene cercetează lunga linie de front pentru a afla punctele slabe ale taberei inamice.

Epuizată, armata rusă încearcă să-și mențină măcar pozițiile ocupate până acum, concentrându-se mai ales pe păstrarea Crimeei, anexată de Rusia în martie 2014.

Tactica pământului pârjolit

Detonarea barajului Kahovka face parte din acest plan, în scopul de a-i împiedica pe ucraineni să traverseze fluviul Nipru și să elibereze restul regiunii Herson, dar și alte teritorii. Trupele ucrainene sunt nevoite acum să-și încetinească operațiunile. În plus, ar putea fi mai vulnerabile în cazul în care ar contraataca prin alte puncte, estimează Michael Clarke.

Distrugerea barajului provoacă un șir de probleme grave: de la întețirea eforturilor pentru menținerea în funcțiune a centralei atomo-electrice din Zaporojie și inundații de case și terenuri agricole până la punerea în pericol a aprovizionării cu apă a Crimeei. Este un „dezastru ecologic, economic și umanitar”, afirmă profesorul Clarke.

Și totuși, armata rusă nu a luat în considerare aceste aspecte atunci când a decis să detoneze barajul, ci s-a gândit doar la tactica pământului pârjolit. Evident, ca întotdeauna, Vladimir Putin va da vina pe Ucraina și chiar pe Occident, iar susținătorii săi îl vor crede pe fondul tulbure al războiului.

Etapă de descoperire a slăbiciunilor rușilor

În ceea ce privește dezbaterile dacă Ucraina și-a lansat sau nu contraofensiva, Michael Clarke scrie că nu are nicio îndoială în acest sens, având în vedere cursul evenimentelor din ultimele două săptămâni.

Din motive militare, Ucraina nu poate admite public lansarea contraofensivei. În același timp, Rusia caută să se prezinte ca fiind stăpână pe situație și anunță „succese” prin respingerea atacurilor inamicului. Însă există îndoieli serioase asupra preciziei pe care o invocă brusc Moscova într-o luptă atât de dinamică.

Michael Clarke apreciază că la un moment dat contraofensiva va fi tradițională, „foarte asemănătoare cu cea de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”. Dar încă nu suntem în acest punct, ci într-o perioadă de „descoperire a slăbiciunilor” părții invadatoare.

Două obiective strategice pentru ucraineni

Ucraina are două obiective strategice, și anume să recâștige Donbasul (est) și să avanseze spre Crimeea (sud), dar este puțin probabil să le îndeplinească în același timp.

Armata rusă este, fără îndoială, solidă pe linia frontului, cu aproximativ 200.000 de soldați, dar se poate dezintegra oricând dacă ar fi nevoită să bată în retragere, atrage atenția profesorul britanic.

O altă întrebare este dacă ucrainenii, inferiori numeric, dar mai bine pregătiți și dotați cu armament occidental, ar putea până la urmă să învingă o armată uriașă pe hârtie.

„Suntem pe cale să aflăm. La urma urmei, ucrainenii sunt mai buni în lupte și vor să-și recupereze întreaga țară”, subliniază autorul.

În ceea ce privește negocierile de pace, Michael Clarke nu vede nicio șansă de tratative în următoarele luni. Pe de o parte, Rusia crede că poate menține acest război încă câțiva ani și mizează pe scăderea sprijinului occidental pentru Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina simte că poate să-și recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia.

Orice s-ar întâmpla, armata ucraineană este obligată să facă progrese însemnate până la jumătatea lunii septembrie, înainte să se înrăutățească vremea, conchide Mark Clarke.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa