Experții estimează că Phenianul ar fi ajuns la cel puțin 21 de bombe nucleare

Coreea de Nord este posibil să fi fabricat șase bombe nucleare sau mai multe în ultimele 18 luni, ceea ce ar ridica arsenalul său la cel puțin 21 de bombe nucleare, a estimat un centru de cercetare american, potrivit AFP.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington, își fondează estimările pe o evaluare a cantității de plutoniu militar și de uraniu înalt îmbogățit pe care Coreea de Nord este posibil să o fi produs la complexul nuclear de la Yongbyon, la nord de Phenian.

Bazându-se pe analiza unor imagini din satelit, secretarul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a afirmat săptămâna trecută că Phenianul pare să fi reactivat uzina de la Yongbyon care servește la retratarea plutoniului în vederea fabricării de arme nucleare.

La sfârșitul lui 2014, Institutul estima între 10 și 16 numărul de bombe nucleare nord-coreene.

De atunci, Coreea de Nord ar fi fabricat între patru și șase bombe, ceea ce ar ridica arsenalul său total între 13 și de 21 de arme sau mai mult, a estimat marți seară Institutul. Acest calcul ia în considerare bomba care a fost testată la 6 ianuarie de către Phenian.

Această estimare exclude eventuala contribuție a unei a doua uzine de îmbogățire prin centrifugare pe care Phenianul este posibil să o fi construit pentru a produce uraniu militar.

"Indiciile pe care le-am obținut (sunt cele) privind activități legate de reactorul de 5 megawați, expansiunea infrastructurii de îmbogățire și activități legate de (retratarea) plutoniului" la complexul de la Yongbyon, a indicat săptămâna trecută șeful AIEA, reluând recente analize similare ale unor experți americani.

"Totuși, din moment ce nu avem experți pe teren, ne limităm la observații pe baza imaginilor de satelit", a adăugat Amano într-o conferință de presă la Viena.

Printre semnalele de activități detectate la Yongbyon figurează ''mișcări de vehicule, vapori, apă caldă aruncată și transporturi de material''.

Reactorul de 5 megawați de la Yongbyon a fost închis în 2007 în cadrul unui acord de ''dezarmare pentru ajutor umanitar'', însă Coreea de Nord a început lucrări de renovare după cel de-al treilea său test nuclear în 2013.

În ianuarie, cercetătorii Institutului pentru Știință și Securitate Internațională au estimat că acest reactor nu a funcționat niciodată la capacitatea maximă.

Coreea de Nord a desfășurat la 6 ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, anunțând că a detonat prima sa bombă cu hidrogen, mai puternică decât o bombă atomică obișnuită. Specialiștii au pus însă la îndoială faptul că ar fi vorba de o bombă H, energia degajată fiind prea slabă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos