#ExplorareMartiana Mini-elicopterul Ingenuity al NASA scrie istorie după efectuarea primului zbor pe Marte

#ExplorareMartiana Mini-elicopterul Ingenuity al NASA scrie istorie după efectuarea primului zbor pe Marte

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris istorie, luni, după efectuarea primului zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte, informează EFE, Reuters şi AFP.

După primirea datelor care confirmă succesul acestei încercări, echipa de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA a izbucnit în urale.

''Datele altimetrice confirmă faptul că Ingenuity a efectuat primul zbor al unui dispozitiv motorizat pe o altă planetă'', a declarat un inginer de la JPL, citat de AFP.

Datele transmise de pe Marte au confirmat că mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, conform planificării.Premiera realizată pe ''Planeta Roşie'' de mini-elicopterul alimentat de baterii solare este echivalentul din secolul XXI al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, reuşita din 1903 a fraţilor Wright.

Această reuşită ar putea deschide calea pentru noi modalităţi de explorare a planetei Marte şi a altor destinaţii din sistemul solar, precum Venus şi luna lui Saturn, Titan.

Elicopterul a fost programat să se înalţe 3 metri în direcţie verticală, apoi să îşi menţină poziţia şi să se rotească deasupra suprafeţei marţiene timp de o jumătate de minut, înainte de a asoliza pe cele patru picioare ale sale.

NASA a transmis în direct evenimentul de la sediul JPL şi a difuzat totodată primele imagini cu acest zbor. O fotografie alb-negru surprinsă de o cameră foto aflată la bord şi orientată în jos prezintă umbra distinctă aruncată de mini-elicopterul Ingenuity pe solul marţian în timp ce se afla la înălţime.

Imaginile video color capturate de o altă cameră, montată pe roverul Perseverance al NASA, situat la circa 60 de metri distanţă, prezintă elicopterul în zbor deasupra peisajului de culoare portocalie care îl înconjoară.

''Acum putem spune că fiinţele umane au pilotat o aeronavă pe o altă planetă'', a declarat MiMi Aung, conducătoarea proiectului Ingenuity în cadrul JPL.

Foto: (c)NASA / JPL-Caltech / EPA
Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA a avut loc luni, după o întârziere de peste o săptămână din cauza unei erori tehnice.

Misiunea Ingenuity este aceea de a realiza teste de zbor în atmosfera specifică a planetei Marte. Elicopterul nu este dotat cu instrumente ştiinţifice.

Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe ''Planeta Roşie'' are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Acest lucru înseamnă că pentru a zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.

Ingenuity, care a fost încorporat în structura inferioară a roverului Perseverance, a ajuns pe planeta Marte, în craterul Jezero, la 18 februarie, după o călătorie în spaţiu de peste 200 de zile, pe durata căreia vehiculul fabricat de NASA a parcurs o distanţă de 472 de milioane de kilometri.

Mini-elicopterul Ingenuity a fost desprins de locul în care a fost ataşat de roverul Perseverance al NASA la data de 3 aprilie.

Roverul Perseverance serveşte drept releu de comunicaţii între Ingenuity şi Pământ şi îşi foloseşte suita de camere cu care este dotat pentru a observa caracteristicile de zbor ale elicopterului alimentat cu energie solară.

Conceperea unui dispozitiv suficient de mic pentru a putea fi ataşat rover-ului, îndeajuns de uşor pentru a zbura în atmosfera marţiană mult mai puţin densă în comparaţie cu cea terestră, dar suficient de rezistent pentru a supravieţui frigului de pe Marte a constituit o provocare semnificativă.

Mini-elicopterul Ingenuity va executa mai multe zboruri-test pe Marte, cu dificultate din ce în ce mai mare, într-un interval de aproximativ o lună.

Experimentul Ingenuity va fi apoi stopat pentru a permite roverul-ului Perseverance să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

3 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

4 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul

5 De citit!