#ExplorareMartiana/ Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a efectuat cel de-al optulea zbor pe Marte

#ExplorareMartiana/ Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a efectuat cel de-al optulea zbor pe Marte

Mini-elicopterul Ingenuity trimis de NASA pe Marte a finalizat săptămâna aceasta cel de-al optulea zbor pe ''Planeta roşie'', a anunţat agenţia spaţială americană, relatează Xinhua.

Ingenuity a zburat luni 77,4 secunde şi a parcurs 160 de metri până la un nou punct de aterizare, îndepărtându-se aproximativ 133,5 metri de roverul Perseverance al NASA.

Mini-elicopterul NASA a ajuns pe Marte la data de 18 februarie, ataşat de roverul Perseverence.

Ingenuity reprezintă o demonstraţie tehnologică cu o durată planificată a zborurilor-test de până la 30 de zile marţiene.

Mini-elicopterul de pe Marte a fost construit de Jet Propulsion Laboratory din California de Sud, care gestionează şi acest proiect tehnologic demonstrativ pentru NASA.

Densitatea foarte scăzută a aerului marţian (1% din cea a atmosferei terestre) a obligat echipele NASA să proiecteze un elicopter ultrauşor, ale cărui elice se învârt mult mai repede decât cele ale unui motor standard, pentru a-l putea face să decoleze.

Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity.

Roverul Perseverance, care cântăreşte aproximativ o tonă şi are dimensiunea unui mic autoturism, a călătorit 472 de milioane de kilometri în 203 zile pentru a ajunge pe ''Planeta roşie''. El a asolizat în Craterul Jezero, fundul unui lac demult secat cu diametrul de aproximativ 45 de kilometri, pentru o misiune ştiinţifică ce se va desfăşura timp de cel puţin doi ani.

Proiectarea şi construcţia acestui rover a durat opt ani şi a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Misiunea roverului Perseverance are drept obiectiv ştiinţific principal căutarea urmelor de viaţă microbiană din trecutul planetei Marte şi studierea climei şi a geologiei acestei planete. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...