
Explozia dragorului ucrainean pe canalul Bâstroe, soldată cu 3 morți, cauzată de o mină. MApN a aflat despre incident din presă
Ministerul Apărării Naționale al României a aflat din presa ucraineană despre explozia dragorului pe canalul Bâstroe, în urma căreia au murit 3 persoane, iar alte șapte au fost grav rănite. Incidentul a fost raportat către Ministerul Transporturilor din România.
Ministerul Apărării Naționale din România a fost informat despre explozia unei mine pe canalul Bîstroe, situat în Delta Dunării, nu prin canale oficiale, ci din surse media ucrainene, potrivit Digi24.
Mina, al cărei origini nu au fost confirmate încă, a detonat în apropierea unui dragor ucrainean, provocând moartea a trei dintre cei 11 marinari aflați la bord.
Primul anunț oficial transmis de autoritățile ucrainene către partea română a ajuns la Ministerul Transporturilor și menționa faptul că nava a fost lovită de o mină și că cei 11 marinari sunt căutați. Echipaje de urgență au intervenit rapid, reușind să salveze opt persoane, însă trei marinari și-au pierdut viața, fiind probabil în zona imediat afectată de explozie.
Canalul Bîstroe a fost închis temporar pentru a permite verificarea minuțioasă a zonei, din cauza riscului existenței altor mine marine care ar putea reprezenta un pericol. Momentan, originea minei nu este cunoscută: aceasta ar putea face parte din muniția utilizată recent în războiul din Ucraina sau, alternativ, să fie o mină mai veche rămasă pe fundul Dunării încă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
În ultimii ani, România a protestat împotriva operațiunilor ucrainene de dragare a canalului Bâstroe , exprimând îngrijorarea că aceste activități ar putea afecta brațul Chilia de pe partea românească a Deltei Dunării.
Până acum, singura comunicare oficială între România și Ucraina privind acest incident s-a făcut la nivelul Ministerului Transporturilor, iar Ministerul Apărării Naționale a aflat despre eveniment doar din presa ucraineană. O primă informare din partea Ucrainei indicase faptul că explozia s-a produs aproape de gura de vărsare a canalului în Marea Neagră.
Pe plan regional, Armata României cooperează cu forțele militare din Bulgaria și Turcia în identificarea și gestionarea minelor marine aflate în derivă pe Dunăre și în Marea Neagră.
În cazul în care o mină este descoperită pe cursul fluviului, protocolul prevede intervenția unui scafandru militar care plasează un explozibil pentru a detona în condiții controlate mina respectivă. În prezent, România nu dispune de nave specializate pentru distrugerea minelor pe Dunăre.
Sursa: adevarul.ro