Explozie la o fabrică de muniții din Bulgaria. Ministrul economiei arată cu degetul spre Rusia

Explozie la o fabrică de muniții din Bulgaria. Ministrul economiei arată cu degetul spre Rusia

Ministrul bulgar al Economiei, Bogdan Bogdanov, a sugerat luni că Rusia ar fi putut fi responsabilă pentru o explozie la primele ore ale zilei de duminică la o fabrică de arme din orașul Karnobat, în timp ce Bulgaria intensifică exporturile militare către Ucraina, relatează Politico.

Depozitul îi aparține omului de afaceri Emilian Gebrev FOTO Arhivă

„Am luat absolut toate măsurile (...) pentru a ne asigura că oamenii sunt în siguranță și că industria bulgară nu va fi afectată de acest tip de raiduri", a declarat Bogdanov, potrivit ziarului Dnevnik. Cuvântul „raiduri” în limba bulgară indică că ar fi vorba despre incursiuni străine, deși Bogdanov nu a menționat Rusia cu numele.

Autoritățile bulgare au demarat o anchetă privind o serie de incidente similare produse în ultimii ani la depozite de arme adăpostind muniție destinată exportului către Ucraina. Investigația examinează posibilele legături între explozii și Rusia.

Incendiul de proporții care a izbucnit la depozitul din Karnobat este al doilea acolo în mai puțin de un an.

Fabrica afectată de incendiu aparține unui agent de arme bulgar, Emilian Gebrev, care a supraviețuit unei presupuse otrăviri cu agentul neurotoxic rusesc noviciok la Sofia în 2015.

După un alt incendiu care a avut loc la aceeași fabrică anul trecut, Gebrev a spus că este „100% sigur” că agenții ruși sunt responsabili.

Într-un interviu acordat duminică postului Radio Europa Liberă, Gebrev a subliniat că nu știe ce ar fi putut cauza incendiul de data aceasta.

În urma incidentului din acest weekend, premierul bulgar Nikolay Denkov a ordonat o revizuire a tuturor fabricilor de armament - de stat și private - din țară.

Într-o declarație luni, Ministerul de Interne a anunțat că nimeni nu a fost rănit în incendiu, adăugând că zona va rămâne izolată timp de trei zile înainte de începerea investigațiilor la fața locului.

Bulgaria a exportat cantități mari de muniție în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, Totuși, influența Kremlinului în Bulgaria rămâne puternică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?