EXPLOZIV! Ale cui jocuri le face Cioloș? Dispută între europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Tudorache pe tema presupusei alianțe dintre Renew Europe și socialiști contra popularilor

EXPLOZIV! Ale cui jocuri le face Cioloș? Dispută între europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Tudorache pe tema presupusei alianțe dintre Renew Europe și socialiști contra popularilor

EXPLOZIV! Ale cui jocuri le face Cioloș? Dispută între europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Tudorache pe tema presupusei alianțe dintre Renew Europe și socialiști contra popularilor.
 
Europarlamentarul popular Siegfried Mureșan a acuzat vineri grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, că s-a aliat cu socialiștii în Parlamentul European, calificând alianța drept ”un lucru grav pentru România”. În replică, Dragoș Tudorache, europarlamentar Renew, a spus că ”în loc să vadă acum conspirații împotriva lor, (popularii – n.red.) ar trebui să înceapă să înțeleagă că există o configurație nouă a Parlamentului European de care trebuie să țină seama, cu trei forțe puternice nu doar cu două cum au fost obișnuiți”, scrie  G4Media.ro .

Controversa a început din cauza refuzului socialiștilor și Renew Europe de a-l susține pe candidatul PPE Manfred Weber la președinția Comisiei Europene. Weber, care este contestat chiar și în interiorul grupului popularilor, pare să fi pierdut orice șansă de a conduce executivul european, după ce negocierile din summitul Consiliului European de joi noaptea nu au ajuns la nici un rezultat.

Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, a scris pe Facebook că ”zilele acestea vedem în Parlamentul European o alianță între grupul Renew al lui Emmanuel Macron și socialiștii europeni împotriva PPE. Colaborarea dintre grupul lui Macron și socialiști este mult mai strânsă decât colaborarea lor cu PPE”.

”Acest lucru nu este surprinzător. Emmanuel Macron însuși a fost membru al Partidului Socialist din Franța și a fost ministru în Guvernul președintelui socialist al Franței, Francois Hollande. Acest lucru nu este surprinzător, dar este grav pentru România. Este grav, deoarece PPE este partidul care a sprijinit mereu România. PPE a luptat pentru statul de drept din România, în timp ce socialiștii europeni erau la braț cu PSD. PPE a susținut-o pe doamna Kovesi, în timp ce socialiștii europeni au votat împotriva ei. Sigur că și Guvernul Franței a votat împotriva ei în Consiliu. Socialiștii europeni au fost apărătorii PSD-ului și vor fi in continuare, după o scurtă “înghețare a relațiilor” pe durata campaniei. Acest subiect merită monitorizat deoarece este foarte important pentru România”, a mai arătat Mureșan.

În replică, Dragoș Tudorache, europarlamentar Renew și fost ministru de Interne în guvernul Cioloș, i-a amintit lui Siegfried Mureșan că ”popularii și socialiștii au fost complet compatibili – așa cum de altfel s-a întâmplat și în mandatul trecut când cele două familii au făcut toate jocurile în PE”.

”Și eu fac parte din echipa de negociere, ba chiar am condus lucrările pe pachetul de justitie și afaceri interne la cererea celorlalți negociatori, și am observat o aliniere și o colaborare bună în aceste negocieri între toate cele trei grupuri. Înțeleg că popularii sunt suparăți că Manfred Weber nu are susținere majoritară nici în Parlament și nici în Consiliul European, dar pentru asta singurii responsabili sunt popularii pentru că au ignorat semnalele politice venite de mai bine de jumătate de an. În loc să vadă acum conspirații împotriva lor ar trebui să înceapă să înțeleagă că există o configurație nouă a Parlamentului European de care trebuie să țină seama, cu trei forțe puternice nu doar cu două cum au fost obișnuiți”, a mai scris Tudorache.

”Și îl rog pe Siegfried Mureșan să nu mai vadă lucruri „grave pentru România” când, pentru prima dată, un șef de grup este român și interesul nostru ca țară va fi foarte bine reprezentat, îl asigur. Grupul Renew Europe nu este al lui Macron așa cum, sper eu, nici PPE nu este al lui Merkel. O asemenea simplificare, cel puțin în cazul Renew, este falsă”, arată europarlamentarul român.



Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...