EXPLOZIV! Mesajul SUA cu care a venit Wess Mitchell: Nu sunteți singuri în lupta împotriva corupției, vrem ca România să continue pe acest drum, nu vrem să faceți niciun pas înapoi

EXPLOZIV! Mesajul SUA cu care a venit Wess Mitchell: Nu sunteți singuri în lupta împotriva corupției, vrem ca România să continue pe acest drum, nu vrem să faceți niciun pas înapoi

Mesajul SUA cu care a venit Wess Mitchell: Nu sunteți singuri în lupta împotriva corupției, vrem ca România să continue pe acest drum, nu vrem să faceți niciun pas înapoi. Adjunctul secretarului american de stat pentru probleme europene și eurasiatice, Wess Mitchell, relatează  G4Media.ro , a vorbit luni la Facultatea de drept a Universității din București despre relația dintre România și SUA, cu accent pe importanța independenței sistemului judiciar și a luptei anticorupție.

Cele mai importante declarații:

Românii sunt în continuare vigilenți și hotărâți să ducă mai departe o țară plină de potențial

Aș vrea să ne gândim pentru un moment cât de departe a ajuns România: în pragul anului 1989, România era una dintre cele mai sărace și mai izolate state din Europa

Românii erau torturați și executați când manifestau nesupunere față de regim

Acum, România este membră a Uniunii Europene și a NATO, iar economia sa este una dintre cele mai dinamice

România a construit un sistem judiciar puternic și instituții anticorupție la care victimele comunismului nici nu puteau să viseze

Românii au libertatea de expresie și de circulație, sunt stăpâni pe propriul destin

România este un simbol al libertății la frontiera estică a Uniunii Europene

Nu sunteți singuri în lupta împotriva corupției. Ați făcut pași istorici. Știți din comunism ce periculoasă e corupția. Lupta anticorupție necesită legi și un sistem judiciar bun, e nevoie de lideri puternici.

Instituțiile din sistemul judiciar apără legile care sunt un simbol al civilizației occidentale. Nimeni nu e mai presus de lege, aceasta e esența Occidentului. Firmele sunt foarte pregătite să investească.

Vrem ca România să continue pe acest drum pentru binele cetățenilor și pentru modelul pe care îl reprezintă România în regiune.

Din perspectiva SUA trebuie să spun cât de important este progresul României în a avea un sistem judiciar puternic și instituții anticorupție puternice.

Nu vreau să mă implic în politica și dezbaterile interne, dar toți aliații și SUA susțin instituțiile anticorupție

Sunteți un model pentru țările din jur, sunt puține țări care să aibă sistemul judiciar ca în România

Asta ar trebui să vă inspire să dezvoltați pe mai departe aceste instituții care sunt foarte importante pentru democrație

Nu vrem să faceți un pas înapoi.

                                             ***

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește marți, la ora 10.30, cu Wess Mitchell, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Wess Mitchell se va întâlni tot mâine, de la 08.30, cu Proasta României. Astăzi se va întâlni cu Primul Infractor al țării, Liviu Dragnea.

Departamentul de Stat a anunțat sâmbătă că diplomatul american vine în vizită în România:

”Adjunctul secretarului de stat pe probleme europene și eurasitice, Wess Mitchell, va fi în Europa din 17 până în 22 iunie. Pe 18 iunie el se va afla la București, în România, pentru a se întâlni cu demnitari de rang înalt și cu analiști independenți pentru a discuta despre cooperarea regională în materie economică și de securitate. El va fi șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București”.

Mitchell, care a preluat postul Victoriei Nuland, a declarat în urmă cu câteva zile într-un discurs că ”în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă”.


 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria