EXPLOZIV! ȘPAGĂ de peste un milion de euro depistată de DNA! Tot RISE Project a scris despre asta!

Fostul primar al Sectorului 6, Constantin Poteraş, acuzat de DNA că ar fi primit mită peste 1 milion de euro. Fosta soţie a edilului, acuzată de spălarea banilor. RISE Project a scris despre modul cum Poteraș a manevrat restituirile de terenuri. DNA confirmă acum anchetele RISE.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus continuarea urmăririi penale față de suspecții:

POTERAȘ CONSTANTIN-CRISTIAN, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită, (2 fapte),
- spălare a banilor, în formă continuată,

GÎDEA AURELIANA (fostă Poteraș), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată,

CONSTANTIN IULIAN, la data faptei reprezentant al societății SC Tettas SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită,

SC TETTAS SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

1. În cursul anului 2007, suspectul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.

Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

2. În perioada 2009 - 2010, suspectul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins și primit de la suspecții Constantin Iulian și SC Tettas SRL București suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziție publică dar și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate.

Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

În total, pe perioada mandatului de primar deținut de suspectul Poteraș Constantin Cristian, SC Tettas SRL a fost,,desemnată” furnizor de echipamente și servicii cu o valoare totală de 37.155.989 lei, din care au fost decontați 30.721.710 lei.
Suma remisă cu titlu de mită a fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecți.

3. În perioada septembrie 2005 - iunie 2006, suspectul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, respectiv președinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activități având drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafața totală de 30.000 mp, situate raza sectorului 6.

După obținerea dreptului de proprietate, suspectul Poteraș Constantin Cristian și soția sa de la acel moment, Poteraș Aureliana (actual Gîdea Aureliana), au transferat prin diferiți intermediari și le-au cerut acestora să dețină formal terenurile obținute în modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infracțională și adevărații beneficiari ai tranzacțiilor.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Galerie foto și documente

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

5 VIDEO A ajuns în Europa! Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vin…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic