EXPLOZIV! Un sfert dintre consilierii Proastei României sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau chiar condamnați!

EXPLOZIV! Un sfert dintre consilierii Proastei României sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau chiar condamnați!

Patru dintre cei 16 consilieri de stat ai premierului Viorica Dăncilă se confruntă cu probleme penale, aflându-se în diferite stadii procesuale, de la inculpați, la trimiși în judecată sau condamnați în primă instanță, potrivit unei analize realizate de G4Media.ro.

Darius Vâlcov – condamnat la 8 ani de închisoare

Cel mai cunoscut astfel de caz este Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina și fost ministru de finanțe în Guvernului Ponta, actual consilier de stat pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Pe 30 ianuarie 2018, când a fost numit în funcție, Vâlcov era trimis în judecată pentru corupție (trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția). Ulterior, pe 8 februarie, el a fost condamnat în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție la opt ani de închisoare cu executare.

Viorica Dăncilă a ales însă să îl păstreze în funcție, considerând condamnarea lui Darius Vâlcov ”o situație dificilă” prin care trece consilierul său.

“Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil. Când vom avea o hotărâre definitivă, abordarea mea probabil va fi alta”, declara Viorica Dăncilă pe 12 februarie, la patru zile de la condamnarea lui Vâlcov.

El a fost consilier de stat și în Guvernul condus de prim-ministrul Mihai Tudose.

Darius Vâlcov este considerat una dintre eminențele cenușii ale Guvernului PSD, el participând la întâlnire pe teme economice și de salarizare ale premierului și fiind unul dintre autorii programului de guvernare.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015 după ce, începând cu 2009, a încredințat, prin falsificarea licitațiilor, companiei Tehnologica Radion o serie de lucrări publice în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul contractelor încredințate, în valoare de peste 78 de milioane de lei, Vâlcov a perceput un procent de 20% din bani. Procurorii au reușit să dovedească încasarea de către Vâlcov a aproape șapte milioane de lei din sumele percepiute omului de afaceri Theodor Berna, administratorul Thenologica Radion.

Vâlcov mai este acuzat că, începând cu anul 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei.

Laszlo Borbely – salvat de două ori în Parlament, de către PSD, de la urmărire penală

Laszlo Borbely, fost ministru UDMR al Mediului, este și el consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă. Borbely a fost acuzat în două rânduri de DNA de trafic de influență, infracțiune săvârșită în timpul mandatului de ministru. Procurorii au solicitat Camerei Deputaților aviz pentru începerea urmării penale, dar PSD și UDMR au respins de fiecare dată, în 2012 și 2015, cererea DNA, astfel încât fostul ministru al Mediului nu a ajuns nici azi să fie tras la răspundere pentru faptele sale.

După votul din Parlament, dosarul lui Borbely a fost clasat, în schimb fiind trimis în judecată fostul consilier al lui Laszlo Borbely, Szabolcs Szepessy. Acesta a și fost condamnat în 2016 la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Szepessy a fost găsit vinovat pentru intermedierea șpăgii care ar fi ajuns la ministrul Laszlo Borbely.

Acuzațiile concrete aduse lui Borbely au fost că a făcut trafic de influență pentru a favoriza două firme care au câștigat mai multe licitații organizate de Apele Române, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului. În schimbul favorului, Borbely a primit drept șpagă lucrări de renovare, amenajare şi utilare, în valoare de peste 80 de mii de lei, a unui apartament din Bucureşti şi lucrări de reamenajare şi extindere, în valoare de peste 100 de mii de lei, a unei case din Târgu Mureş. Ambele imobile aparțineau unor membri ai familiei Borbely.

Laszlo Borbely a fost consilier de stat și în precedentele două Guverne ale PSD, conduse de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, fiind numit în funcție în martie 2017.

Sevill Shhaideh – inculpată în dosarul Belina

Consilier de stat în cabinetul Dăncilă, Shhaideh este unul dintre cei mai apropiați și fideli colaboratori ai liderului PSD, Liviu Dragnea, alături de care a lucrat încă de pe vremea când acesta era Ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta.

De altfel, Shhaideh a fost prima opțiune de premier a lui Liviu Dragnea după alegerile parlamentare din 2016, dar a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, a fost numită ministru al Dezvoltării în Guvernele Grindeanu și Tudose.

În luna aprilie a acestui an, Sevil Shhaideh a fost inculpată de DNA în dosarul Belina. Ea este acuzată de abuz în serviciu, faptă comisă pe vremea când era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea.

Concret, procurorii anticorupție arată că Sevill Shhaideh a luat parte la decizia de transfer ilegal a unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Câteva zile mai târziu, respectivele proprietăți au fost închiriate, tot ilegal, firmei TelDrum.

În acest dosar, procurorii au acuzat-o de complicitate la abuz în serviciu și pe Rovana Plumb, actual ministru al Fondurilor Europene și, la data comiterii faptei, ministru al Mediului în Guvernul Ponta. Pentru urmărirea penală a lui Plumb, DNA avea nevoie de avizul Camerei Deputaților. Parlamentarii au respins însă solicitarea procurorilor astfel că ancheta este acum blocată.

Stelian Fedorca – în proces cu Agenția Națională de Integritate

Stelian Fedorca a fost numit consilier de stat al prim-ministrului Mihai Tudose și i-a rămas moștenire și Vioricăi Dăncilă, deși a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) în 2013. La acea vreme, Fedorca era secretar de stat în Ministerul Educației și a fost demis, imediat după decizia ANI, de premierul de la acea vreme, Victor Ponta.

Potrivit ANI, în perioada 2007-2010 Fedorca a deținut simultan atât funcția publică de Director-consilier în cadrul Ministerului Educației, cât și funcția de Director al Colegiului Național “Mihai Eminescu” din București. De asemenea, în perioada 2012-2013 acesta a deținut, simultan, funcția de Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, de Director al Colegiului Național “Mihai Eminescu” din București, dar și calitatea de comerciant în cadrul “Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”.

Starea de incompatibilitate a lui Stelian Fedorca nu a fost încă anulată, deși acesta a contestat în instanță raportul ANI. În primă instanță Curtea de Apel București i-a dat dreptate, dar inspectorii de integritate au atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Următorul termen se va judeca luna viitoare, pe 18 iunie.

Ceilalți consilieri de stat ai Vioricăi Dăncilă

Ciocănelea Florin Radu – fost administrator al Grup Servicii Petroliere (GSP), urmărit penal în 2012 în Dosarul Petromservice alături de Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca.

Oana Bulai – fost consilier local din partea PDL între 2008 și 2012, aleasă consilier județean la Neamț în 2016 pe listele PSD. Consilier personal al președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, și administrator public al județului Neamț până la începutul lui 2018.

Nelu Barbu – fost jurnalist.

Elena Doina Dascălu – fostă vicepreședinte a Curții de Conturi.

Andrei-Marius Diamescu – general de brigadă în rezervă,  fost redactor-șef la revista “de studii de securitate și informatii pentru Aparare” a DGIA, Infosfera.

Costin Mihalache – polițist. Deține și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

Ioan Mihalcea – a lucrat în domeniul comercial (import-export produse industriale).

Andreea Păstârnac – fost ambasador al României în Israel și fost ministru pentru relația cu românii de pretutindeni.

Florian Popa – fost senator PSD.

Tudor Bogdan Rogin – fost consilier în Parlamentul European și fost auditor la Comisia Europeană.

Radu Țipișcă – fost şef al Serviciului Inspecţie Judeţeană din cadrul ISU Suceava.

Dana Rozalia Varga – fost consilier de stat al premierului Victor Ponta, fost consilier în Ministerul Dezvoltării.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache