Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

EXPLOZIV/Gunoaiele din Italia se pun în mişcare. Corriere della Sera: Vor ajunge în România!

Astăzi, 30 mai, este o zi importantă pentru regiunea Campania din Italia: a început megaoperaţiunea de eliminare a celor 5,6 milioane de baloturi de gunoi (aşa numiteleecoballe), acumulate în diferite situri de stocare cu ocazia crizelor gunoaielor din anii trecuţi. "Prima încărcătură ar trebui să fie eliminată în Spania şi Portugalia, apoi în faza succesivă va fi interesată şi România de această operaţiune", scrie Corriere della Sera, ediţia din Napoli, dezvăluie Gazeta Românească

În total guvernul italian a alocat 450 de milioane de euro pentru eliminarea deşeurilor, pentru acest an fiind alocate 100 de milioane. «Suntem în faţa unui eveniment istoric», a afirmat preşedintele Regiunii Campania, Vincenzo De Luca.

Primele operaţiuni au început la Villa Literno, în provincia Caserta, de unde trebuie să plece 300.000 de tone de gunoaie.

De eliminarea acestor deşeuri se va ocupa un grup de firme format din Vibeco, BM Service şi Sirio Ambiente e Consulting, care au câştigat loturile 5 şi 6, fiecare de câte 15 milioane de euro. Firmele au indicat ca situri finale fie locaţii din Italia, care trebuie să fie instalaţii de recuperare, fie gropi de gunoi din străinătate, pentru eliminarea (adică depozitarea) materialului care nu va putea fi recuperat. 

Amintim că Vibeco a indicat ca partener o firmă românească, Eco Sud, care şi-a manifestat disponibilitatea de a duce gunoaiele în siturile sale din România. Deocamdată, conform presei italiene, se aşteaptă autorizaţia din România. Guvernul român însă a negat cu vehemenţă realitatea, afirmând că este vorba de "ştiri false".

Ministerul mediului a recunoscut că a cerut creşterea vigilenţei la vămi, pentru cagunoaiele din Italia să nu pătrundă mascate sub altă formă! 

De fapt, forma sub care ar fi trebuit aduse gunoaiele din Italia este cea de "combustibil". Tot Corriere della Sera a indicat, în februarie, că primarul din localitatea-port Pozzuoli, Vincenzo Figliolia, a refuzat să aprobe cererea unei firme interesate să încarce în acel port «deşeuri combustibile derivate» (rifiuti combustibili derivati) cu destinaţia România.

Galerie foto și documente
Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Personaje de grotă aduse de PSD la protestul eșuat de la Cotroceni! Dăncilă, de ce taci, nemernico?

2 BREAKING Un român câștigă primăria orașului german Görlitz, învingând în turul doi candidatul extremei drepte

3 OFICIAL Dragnea va ispăşi pedeapsa în regim închis. Nu va avea drept la vizite intime pentru că Irina este doa…

4 Maia Sandu are masterat la Harvard, Proasta a predat „Mașini și utilaje” la Videle! Ministrul agriculturii, ma…

5 LIVE Protest la Cotroceni. Pensionarii PSD cer eliberarea lui Dragnea: „Nu vrem să devenim colonie nemțească”

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există