EXPLOZIV/Gunoaiele din Italia se pun în mişcare. Corriere della Sera: Vor ajunge în România!

Astăzi, 30 mai, este o zi importantă pentru regiunea Campania din Italia: a început megaoperaţiunea de eliminare a celor 5,6 milioane de baloturi de gunoi (aşa numiteleecoballe), acumulate în diferite situri de stocare cu ocazia crizelor gunoaielor din anii trecuţi. "Prima încărcătură ar trebui să fie eliminată în Spania şi Portugalia, apoi în faza succesivă va fi interesată şi România de această operaţiune", scrie Corriere della Sera, ediţia din Napoli, dezvăluie Gazeta Românească

În total guvernul italian a alocat 450 de milioane de euro pentru eliminarea deşeurilor, pentru acest an fiind alocate 100 de milioane. «Suntem în faţa unui eveniment istoric», a afirmat preşedintele Regiunii Campania, Vincenzo De Luca.

Primele operaţiuni au început la Villa Literno, în provincia Caserta, de unde trebuie să plece 300.000 de tone de gunoaie.

De eliminarea acestor deşeuri se va ocupa un grup de firme format din Vibeco, BM Service şi Sirio Ambiente e Consulting, care au câştigat loturile 5 şi 6, fiecare de câte 15 milioane de euro. Firmele au indicat ca situri finale fie locaţii din Italia, care trebuie să fie instalaţii de recuperare, fie gropi de gunoi din străinătate, pentru eliminarea (adică depozitarea) materialului care nu va putea fi recuperat. 

Amintim că Vibeco a indicat ca partener o firmă românească, Eco Sud, care şi-a manifestat disponibilitatea de a duce gunoaiele în siturile sale din România. Deocamdată, conform presei italiene, se aşteaptă autorizaţia din România. Guvernul român însă a negat cu vehemenţă realitatea, afirmând că este vorba de "ştiri false".

Ministerul mediului a recunoscut că a cerut creşterea vigilenţei la vămi, pentru cagunoaiele din Italia să nu pătrundă mascate sub altă formă! 

De fapt, forma sub care ar fi trebuit aduse gunoaiele din Italia este cea de "combustibil". Tot Corriere della Sera a indicat, în februarie, că primarul din localitatea-port Pozzuoli, Vincenzo Figliolia, a refuzat să aprobe cererea unei firme interesate să încarce în acel port «deşeuri combustibile derivate» (rifiuti combustibili derivati) cu destinaţia România.

Galerie foto și documente
Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde