EXPLOZIV/Ministrul Curaj, SOMAT să nu mai TERGIVERSEZE PLAGIATELE! Colegul de „Academie” al lui Oprea TACE!

EXPLOZIV/Ministrul Curaj, SOMAT să nu mai TERGIVERSEZE PLAGIATELE! Colegul de „Academie” al lui Oprea TACE!

Un grup de profesori il someaza pe ministrul Educatiei sa nu mai tergiverseze solutionarea plagiatelor: Legea actuala prevede sanctionarea plagiatului. Demiteti urgent actualul CNATDCU, institutie profund politizata.

Un grup de profesori universitari si de intelectuali din tara si strainatate "il someaza" pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj, "sa nu mai tergiverseze transarea chestiunii plagiatelor" si sa "rezolve urgent situatia demnitarilor si persoanelor publice acuzate de frauda intelectuala la doctorat". Intr-o scrisoare deschisa catre ministrul Educatiei, presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si ministrul Justitiei Raluca Pruna, acestia solicita demiterea CNATDCU - organismul indreptatit sa se pronunte pe plagiatele din doctorate - si numirea unei noi conduceri a acestui organism. Printre semnatari se numara Mihaela Miroiu si Adrian Miroiu, de la SNSPA, Lavinia Stan si Lucian Turcescu de la institutii din strainatate si fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

Semnatarii ii cer lui Curaj sa demita urgent actualul Consiliu National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), "institutie profund politizata, refacerea acesteia, precum si a comisiilor de specialitate cu persoane cu performante dovedite, care nu sunt demnitari si/sau rectori. O alta cerinta importanta este aplicarea legislatiei actuale, care permite retragerea titlurilor de doctor, si evaluarea scolilor doctorale."

"Va solicitam concedierea imediata a consilierilor responsabili de informarea dumneavoastra defectuoasa. Consideram ca este inadmisibil sa determini un ministru al Guvernului Romaniei sa dezinformeze public, la dezbaterea Grupului pentru Dialog Social, spunandu-ne ca nu exista legislatie functionala", avertizeaza profesorii semnatari.

Grupul ii cere ministrului Educatiei, Adrian Curaj, ca in termen de 5 zile sa emita un ordin de ministru prin care sa reglementeze procedura de analiza a plagiatelor de catre CNATDCU si a unui ordin prin care sa numeasca o noua conducere la aceasta institutie.

Scrisoarea deschisa integrala:

Către:
Ministrului educației și cercetării științifice, domnul Dr. Adrian Curaj

Spre știință:
Președintelui României, domnul Klaus Iohannis
Prim-ministrului Guvernului României, domnul Dacian Ciolos
Ministrului justiției, doamna Raluca Prună

Stimate domnule ministru,

În data de 3 februarie 2016, la Grupul pentru Dialog Social, v-ați angajat public că veți soluționa rapid situația plagiatelor din tezele de doctorat susținute până la acest moment în România. La fel ca guvernul precedent, ați pus inacțiunea pe seama „legislației inadecvate”. Constatăm că, la o lună de la acea promisiune, nu s-a întâmplat nimic concret. Fiindu-ne imposibil să credem că un membru al actualului Guvern al României ar minți cu nonșalanță sau că ar dori să mușamalizeze anumite cazuri de plagiat, nu ne rămâne decât varianta că ați fost indus în eroare de către consilierii dumneavoastră. Contrar celor afirmate la acea întâlnire, astăzi sunt indubitabile și confirmate inclusiv de ministrul justiției în funcţie, următoarele fapte:

1) Legislația actuală prevede mecanisme eficiente de sesizare, analiză și sancționare a plagiatului din cadrul tezelor de doctorat, indiferent de data la care au fost susţinute. Acest lucru, evident la o analiză juridică serioasă, a fost recunoscut public de chiar ministrul justiției în exerciţiu. Legea 1/2011, urmată de HG 681/2011 (Art. 50) prevăd, limpede, modalitatea de soluționare a acuzaţiilor de plagiat, finalizată prin emiterea unui ordin al ministrului educației de retragere a titlului de doctor.

2) Numărul plagiatelor descoperite în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcții importante în cadrul statului Român creşte în mod continuu, fapt care vă obligă aveţi o măsură fermă şi neechivocă în acesată chestiune.

Având în vedere aceste elemente, vă solicităm următoarele:

1) Emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educației care să reglementeze procedura de analiză a plagiatelor de către CNATDCU, astfel încât această procedură să nu dureze mai mult de 30 de zile și să se finalizeze, așa cum prevede legea actuală, printr-o propunere a CNATDCU adresată ministrului educației, fie de nevinovăție, fie de retragere a titlului de doctor. Vă reamintim că un astfel de ordin a existat (OM 3504/2012), însă a fost abuziv abrogat exact în momentul în care comisia CNATDCU emitea, în mod perfect legal și justificat, verdictul de plagiat referitor în cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

2) Concomitent, emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educației prin care să fie numit un nou Consiliu General al CNATDCU. Actualul Consiliu General al CNATDCU conține un număr semnificativ de persoane fără operă științifică și/sau acuzate de plagiat, fiind profund subordonat politic (numără nu mai puțin de opt actuali sau foști demnitari). CNATDCU, în componența sa actuală, nu mai are nicio credibilitate, având un număr restrâns de membri cu o operă științifică solidă și recunoscuţi pentru standardele de moralitate. Solicitam ca membrii CNATDCU să nu fie membri de partid cu funcţii de conducere, demnitari sau rectori de universităţi. Solicităm, de asemenea, numirea în Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel puțin 25% personalități din dispora științifică.

3) Sesizarea, în termen de două zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele discutate deja în spațiul public.

4) Neîndoindu-ne de buna dumneavoastră credință, vă solicităm concedierea imediată a consilierilor responsabili de informarea dumneavoastră defectuoasă. Considerăm că este inadmisibil să determini un ministru al Guvernului României să dezinformeze public, la dezbaterea Grupului pentru Dialog Social, spunându-ne că nu există legislație funcțională. Altminteri, vă asumați implicit înșelarea deliberată a publicului. Solicităm o poziție clar asumată a președintele României în această chestiune.

5) Demararea procedurilor pentru o clasificare a universităților și ierarhizare a programelor de studii, după modelul exercițiului similar din 2011.

6) Evaluarea internațională a școlilor doctorale înainte de începerea anului universitar 2016/2017, conform prevederilor Legii educației 1/2011, în varianta sa originară.

Stimate domnule ministru,

până acum mandatul dumneavoastră stă sub semnul tergiversărilor, voluntare sau nu, cu pretextul „consultărilor”. În cazul plagiatelor acest lucru este inadmisibil: tergiversarea, de exemplu, numirii unui nou CNATDCU sub pretextul „consultărilor” reprezintă o fractură logică: CNATDCU, gardianul templului integrității academice, trebuie să cuprindă vârfuri ale vieții univesitare, așa cum ele sunt definite prin standardele acceptate la nivel internațional. Tot așa, cum numirea procurorilor nu se face după o generoasă consultare a suspecților sau inculpaților, membrii CNATDCU nu pot fi numiți în urma „consultărilor” acelor structuri și oameni care au produs doctorate plagiate. CNATDCU nu are vocația de a fi o șezătoare a reprezentanților unor interese ilegitime partinice sau transpartinice, ci un forum restrâns și exigent care să indice ora exactă a luptei împotriva fraudelor intelectuale. Calitatea membrilor noului CNATDCU este directa dumneavoastră răspundere, de la care nu vă puteți eschiva sub pretextul consultărilor.

Încă mai credem că sunteți animat de bune intenții, dar tot de bune intenții este pavat și drumul înspre iad. Într-o Românie în care dimensiunea apocaliptică a fenomenului plagiatului devine, pe zi ce trece, evidentă, consecințele sunt tragice: rasturnarea valorilor în paralel cu distrugerea, în conștiința colectivă, a ceea ce reprezintă cea mai înaltă forme de studiu: doctoratul. Începând de astăzi, stimate domnule ministru, vă considerăm direct responsabil, împreună cu Guvernul României și președintele României, de perpetuarea acestei stări de fapt, cu atât mai mult cu cât soluțiile prevăzute de legea în vigoare sunt clare, eficiente și funcționale, atâta timp cât ele sunt corect operaționalizate de oameni de bună-credință, pe care aveți puterea să îi învestiți de îndată cu această misiune, conform solicitărilor de mai sus.

Recunoaștem dificultatea demersului, dar precedente ale unor acțiuni curajoase în educație există. Chiar dacă inițial au fost respinse de clasa politică, au fost adoptate de populația Romaniei, cea în fața căreiea sunteți responsabil. De aceea suntem primii care vă vom sprijini public și cu expertiză, în momentul în care veți aplica legea. Nu sunteți singur în demersul corect de reinstaurare a onestității intelectuale, dar veți purta singur povara unui eventual pact cu furtul intelectual.

Cu stimă,

Mihaela Miroiu Professor of Political Science National School o Political Studies and Public Administration Povernei Street, 6, District I, Bucharest Romania
Adrian Miroiu Professor of Political Science National School o Political Studies and Public Administration Povernei Street, 6, District I, Bucharest Romania
Gabriel Andreescu, Prof.univ.dr. Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA
Mihai Paunescu
Lavinia Stan, St. Francis Xavier University, Canada
Lucian Turcescu, Concordia University, Canada
Teodor Baconschi, Dr. al Universității Paris IV-Sorbonne
Maria Bucur, John V Hill professor of history, Indiana University

Informatii de background

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - prima institutie care a constatat in 2012 ca Victor Ponta a plagiat in teza de doctorat si a fost reorganizata apoi de ministrul de atunci Liviu Pop - are si astazi, conform legislatiei, rolul central in solutionarea plagiatelor din doctorate.

Reluam mai jos argumentatia prezentata - ce lipseste pentru ca CNATDCU sa ii propuna astazi ministrului retragerea titlurilor de doctor obtinute prin plagiat:
CNATDCU este, prin lege, institutia care trebuie sa ii propuna ministrului sa retraga un titlu de doctor, daca titlul a fost obtinut prin plagiat. Insa pentru asta Consiliului ii lipseste in acest moment o procedura/un regulament care sa detalieze aceasta atributie.

Aceasta procedura poate fi aprobata foarte simplu printr-un ordin de ministru, asa cum a si fost anulata

Fosta procedura (stabilita prin OMECTS 3.504/2012) a fost abrogata in iunie 2012 de catre Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei la acea vreme. In ziua in care CNATDCU a dat verdict de plagiat pentru Ponta, in Monitorul Oficial a fost publicat un nou ordin de ministru, emis de Liviu Pop, ce abroga ordinul anterior, anula prevederile referitoare la analiza plagiatului si majora de la 20 la 45 numarul membrilor Consiliului general al CNATDCU, astfel incat decizia CNATDCU in cazul Ponta a fost blocata.

Ministrul Educatiei Adrian Curaj nu a modificat nici pana in prezent componenta Consiliului general al CNATDCU, la 3 luni de la preluarea mandatului, iar consiliul din prezent si l-a ales presedinte pe Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, care in 2012 a fost impotriva verdictului de plagiat dat de acest for lui Ponta.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”