Exporturile României și-au încetinit ritmul de creștere în cea de-a doua parte a anului trecut

Exporturile României și-au încetinit ritmul de creștere în cea de-a doua parte a anului 2015, în timp ce importurile au avut o dinamică de creștere, se arată într-un document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), realizat de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

Sursa foto: Evoluția comerțului exterior în anul 2015 / mfinante.gov.ro

"Evoluția economică în anul 2015 a fost influențată de măsurile fiscale adoptate. O astfel de măsură a fost reprezentată de extinderea cotei reduse de TVA la toate produsele alimentare, ceea ce a condus la creșterea cu 8,9% a vânzărilor cu amănuntul, susținând dinamica cererii interne. O influență favorabilă a fost exercitată și de reînnoirea parcului auto care a determinat creșterea comerțului cu autovehicule în anul 2015 cu 19,3%", se arată în document.

Potrivit acestuia, tendința de creștere a consumului populației a fost susținută, totodată, de majorarea resurselor populației determinată de creșterea salariului minim brut pe economie cât și de menținerea inflației negative, ceea ce a condus la creșterea venitului real disponibil.

"În acest context economic, volumul schimburilor comerciale a evoluat diferit. Astfel, începând cu cel de-al doilea semestru al anului 2015 exporturile României și-au încetinit ritmul de creștere de la 6% în semestrul I 2015 la 2,3%, în timp ce importurile au avut o dinamică în creștere de la 6,9 % la 8,2%. Totuși, dinamica mai pronunțată a importurilor nu provine în mod deosebit din reducerea TVA la alimente, respectiv dintr-o creștere pronunțată a importurilor de bunuri alimentare. Activitatea de comerț exterior a României a fost concentrată în mod special pe schimburile comerciale cu parteneri aparținând spațiului Uniunii Europene astfel că exporturile intracomunitare au înregistrat în anul 2015 valoarea de 40240,8 milioane euro în creștere cu 7,9% față de anul anterior. În schimb, valoarea expedițiilor către spațiul extracomunitar pentru întreg anul 2015 au fost în scădere cu 5,2%", informează CNP.

Dinamica mai accentuată a importurilor s-a datorat intensificării importurilor intracomunitare în creștere de 10,1%, potrivit e CNP, în timp ce importurile din spațiul extra UE au înregistrat o scădere de 0,1% comparativ cu anul precedent.

"Importurile României în semestrul II 2015 au înregistrat o creștere de 8,2% față de semestrul II 2014 prezentând o evoluție similară de creștere (11,7%) pentru mărfurile provenite din zona comunitară și de reducere pentru cele din zona non UE (2,1%). Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în 2015, a reprezentat 73,7% din total exporturi și 77,2% din total importuri, cu un sold negativ al balanței comerciale de 8.344,1 milioane euro. În ceea ce privește situația comerțului exterior din zona extra UE exporturile României au totalizat 14.356,3 milioane euro iar importurile de 14.380,6 milioane euro, rezultând astfel un deficit comercial de numai 24,3 milioane euro", mai arată documentul citat.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

5 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios