Facebook a cumpărat un start-up specializat în controlarea directă a maşinilor doar prin intermediul creierului

Facebook a cumpărat un start-up specializat în controlarea directă a maşinilor doar prin intermediul creierului

Facebook a anunţat luni că a cumpărat un start-up care încearcă să facă posibilă controlarea directă a computerelor şi a altor dispozitive şi aparate doar cu ajutorul creierului, nu prin intermediul unui mouse sau al mişcărilor degetelor, informează AFP.

Prin această achiziţie a CTRL-labs, reţeaua de socializare americană îşi consolidează ambiţia de a crea o legătură directă între creierul uman şi maşini.

Start-up-ul achiziţionat va fi integrat într-un laborator al gigantului din industria tehnologiei, Facebook Reality Labs, a declarat Andrew Bosworth, coordonatorul departamentului de realitate augmentată din cadrul Facebook. Noua achiziţie doreşte să accelereze dezvoltarea acestei tehnologii şi să o facă să devină accesibilă cât mai curând posibil pentru publicul larg, a precizat acelaşi specialist american.

"Ştim că există mijloace mai naturale, intuitive, de a interacţiona cu aparatele şi cu tehnologia", a scris el într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare. "Şi noi vrem să le construim. Ideea acestui proiect constă într-o brăţară ce permite oamenilor să îşi controleze aparatele ca pe o extensie naturală a mişcărilor lor".

Specialistul american a mai explicat că brăţara va interpreta impulsurile electrice din creier, similare celor care determină contracţia unui muşchi, de exemplu pentru a realiza gestul de a apăsa pe un buton. Numai că, de această dată, nu va mai fi vorba despre a face un clic pe o tastatură, ci pur şi simplu utilizatorul va trebui doar să se gândească la acţiunea dorită.

Aceste impulsuri vor fi decodate şi "traduse într-un semnal digital pe care aparatul vostru poate să îl înţeleagă", a explicat Andrew Bosworth. "El captează intenţia voastră pentru a vă permite să partajaţi o fotografie cu un prieten, utilizând o mişcare imperceptibilă sau, pur şi simplu, dorinţa de a o face".

Facebook nu a precizat termenii financiari ai acestei achiziţii, însă companiile mass-media americane au afirmat că tranzacţia s-ar ridica la o sumă cuprinsă între 500 de milioane şi 1 miliard de dolari.

În august, cercetătorii dintr-o echipă americană, finanţată de Facebook, au reuşit să traducă în cuvinte activitatea creierului prin intermediul unor algoritmi.

"Peste 10 ani, capacitatea de a 'bate' pe tastatură direct din creierul nostru va fi considerată, poate, ca fiind normală", au declarat reprezentanţii Facebook într-un articol online, în care au făcut un rezumat al acestui proiect demarat în urmă cu doi ani.

Şi alte companii s-au lansat în cursa de realizare a "creierului conectat", în special start-up-ul Neuralink, deţinut de Elon Musk. Acea companie lucrează la un senzor minuscul destinat implantării în creier şi ar urma să efectueze primele sale teste pe voluntari umani începând de anul următor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Așa o fi?

3 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?