FADERE: 5 milioane de români din afara țării, reprezentați de 6 parlamentari - o nedreptate

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) consideră drept "o nedreptate strigătoare la cer" faptul că peste 5 milioane de români care trăiesc în afara țării sunt reprezentați de 2 senatori și 4 deputați, în timp ce, în țară, norma de reprezentare este de un deputat la 70.000 de persoane.

Într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES, FADERE amintește că a atenționat în nenumărate rânduri Guvernul României cu privire la discriminarea românilor din diaspora prin alocarea absolut arbitrară a doar două locuri de senatori și patru de deputați.

"În ochii Guvernului, votul a 20 de români din diaspora nu valorează nici cât votul unui român din țară (...) Ne-am fi așteptat ca în propunerea de modificare a Legii Electorale, înaintată spre dezbatere publică, Guvernul să încerce să îndrepte această situație. În această propunere se spune la art. 51, litera a, 'vor putea vota și persoanele care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate și care nu figurează în listele electorale permanente ale secțiilor de votare din străinătate'. Se înțelege că vor putea vota doar cei care vor demonstra că au domiciliul sau rezidența în străinătate", susține organizația.

FADERE îi întreabă pe inițiatorii propunerii ce se întâmplă cu cei peste 30% români din Europa care muncesc temporar și care nu au nici rezidență și nici domiciliul în străinătate, cu cei care locuiesc în țări ce nu emit documente de rezidență și ce se va întâmpla cu aceia care muncesc în mai multe țări europene în care nu este obligatoriu un document în vigoare, pentru angajare fiind necesar doar de codul (NIE) care este scris pe acest document.

"Ne-am fi așteptat ca Avocatul Poporului să se sesizeze din oficiu în repararea acestor nedreptăți, dar se pare ca domnul Ciorbea fie nu a înțeles încă ce se întâmplă, fie e total absorbit de alte probleme", a declarat Daniel Țecu, președintele FADERE, citat în comunicat.

Proiectul de OUG privind votul prin corespondență a fost lansat joi în dezbatere publică pe site-ul MAE și prevede că în străinătate pot fi organizate secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare, cu acordul autorităților din țara respectivă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta