FADERE: Congresul Românilor de Pretutindeni, un eșec și o risipă de bani publici

FADERE: Congresul Românilor de Pretutindeni, un eșec și o risipă de bani publici

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) consideră Congresul Românilor de Pretutindeni un eșec și o risipă de bani publici "pentru mofturile deputatului Aurelian Mihai și senatorului Ovidiu Iane" și cere Parlamentului să nu voteze consiliul ales cu această ocazie deoarece ar fi "nereprezentativ și nelegal ales".

În imagine: Daniel Tecu, președintele FADERE

"Așteptat timp de 7 ani ca fiind cel mai mare eveniment al românilor din afara granițelor, Congresul Românilor de Pretutindeni început vineri, 24 iunie, a fost un eșec. Organizatorii, Comisia pentru Românii de Pretutindeni din Parlamentul României, au reușit performanța ca doar în câteva săptămâni să dezbine comunitatea românească așa cum nu a mai reușit nimeni până acum. Alegerea delegaților care au participat la acest eveniment a fost făcută încălcând toate legile de bun simț", se arată în comunicatul FADERE remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit acestuia, deși regulamentul spune că la congres ar fi trebuit să fie 300 de delegați din toate țările unde există comunități mari de români, în realitate au fost doar 49, lipsind delegați din foarte multe țări cu o însemnată prezență românească, precum Franța, Canada, Australia sau Nouă Zeelandă.

FADERE mai acuză și faptul că nu au fost publicate listele de semnături ale participanților, deși, susține federația, acestea ar fi trebuit publicate pe 15 iunie.

"Organizatorii au anunțat inițial că nu vor participa la acest congres persoane implicate politic. Între timp au schimbat regula și le-au permis "prietenilor" să își suspende pentru câteva zile calitatea de membri de partid și să participe ca delegați de drept. Era corect fie să permită tuturor celor implicați politic, fie să blocheze accesul celor care în ultimul an au fost membri de partid", se mai arată în comunicat.

De asemenea, este invocată și lipsa unui regulament și a unui statut al congresului.

"Procesul de înscriere a delegaților nu a fost respectat. Alegerile au fost manipulate de organizatori. Diaspora este scârbită de toate aceste murdării cu iz dâmbovițean. E inadmisibil să înființezi un Consiliu fără să existe un regulament de funcționare. Întreaga acțiune a fost o risipă de bani publici pentru mofturile deputatului Aurelian Mihai și senatorului Ovidiu Iane. Cerem Parlamentului României să nu voteze acest Consiliu pentru că este nereprezentativ și nelegal ales", susține FADERE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante