Faimos jucător de șah, acuzat că a trișat în cel puțin 100 de partide

Faimos jucător de șah, acuzat că a trișat în cel puțin 100 de partide

Jucătorul de șah Hans Niemann, care se află în centrul unui scandal, a trișat „probabil” în peste 100 de jocuri online, conform unei anchete realizate de Chess.com, relatează BBC .

Hans Niemann este acuzat că a trișat la cel puțin 100 de jocuri FOTO Captură video

Niemann a fost învinuit de campionul mondial Magnus Carlsen că a trişat, cu toate că nu au fost prezentate probe.

În prezent, ancheta desfășurată de Chess.com confirmă posibilitatea ca jucătorul de șah să fi trișat „mult mai des” decât a recunoscut, însă nu au fost descoperite probe care să ateste că ar fi trișat în jocul împotriva lui Carlsen sau în orice alte partide jucate pe tablă.

Americanul, în vârstă de 19 ani, a recunoscut că a trișat în jocurile informale când era mai mic, dar a negat că a făcut acest lucru în competiții.

Tânărul, care a fost abordat de BBC pentru a face declarații, i-a acuzat anterior pe Carlsen și pe Chess.com că încearcă să-i distrugă cariera.

Scandal în lumea șahului

Scandalul a debutat la începutul acestei luni, după ce campionul mondial, considerat de mulți drept cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield. La acea vreme, norvegianul l-a acuzat pe Niemann că a trișat.

Chess.com a publicat pe site o investigație de 72 de pagini despre jocurile lui Niemann.

Conform site-ului, care i-a interzis accesul americanului în urma presupusei acuzaţii de înşelăciune, este foarte probabil ca Niemann să fi trişat și în urmă cu doi ani, inclusiv în competiţiile cu premii în bani şi împotriva unor jucători „foarte cunoscuţi”.

Analiza sa a comparat mutările americanului cu cele sugerate de computerele de șah, care sunt mult mai bune chiar și decât ale celor mai buni jucători, precum și probabilitatea rezultatelor sale, printre alți factori.

În general, am constatat că Hans a trișat probabil în peste 100 de jocuri de șah online, inclusiv în mai multe competiţii cu premii în bani”, se arată în raport.

Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste partide. De asemenea, era în transmisiune online în 25 dintre aceste jocuri”.

Raportul Chess.com

Raportul contrazice afirmațiile realizate anterior de Niemann, conform cărora a trișat doar în jocuri informale pe site când avea 12 respectiv 16 ani, dar niciodată în competiții sau când făcea streaming pe platforme de jocuri, precum Twitch.

Deși rezultatele sale sunt „extraordinare din punct de vedere statistic”, Chess.com a afirmat că nu există „dovezi directe” care să confirme că Niemann a trişat în partida pe care a câștigat-o împotriva lui Carlsen sau în alte meciuri pe tablă, în trecut.

Norvegianul Carlsen a sugerat în declarația sa de săptămâna trecută că Niemann a trișat în jocul cu el de la Sinquefield Cup, din statul american Missouri, afirmând că „nu era încordat și nici măcar concentrat pe deplin”, în timp ce făcea mutări „într-un fel în care cred că doar o mână de jucători o pot face”.

Totodată, el a mai adăugat că a devenit bănuitor față de Niemann fiindcă a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani. Alții au susținut că evoluția americanului, deși rapidă, poate fi comparată cu a altor jucători juniori de top.

Chess.com a afirmat că au existat „anumite aspecte” ale jocului care au fost „suspecte”, inclusiv explicațiile lui Niemann despre joc.

Site-ul a remarcat, de asemenea, „anomalii” în rata de îmbunătățire a parcursului competiţional americanului, urcând în clasamentul de șah clasic de la circa 800 în lume până în primele 50 de poziţii, în mai puțin de doi ani.

Conform site-ului, această creștere a fost cea mai rapidă din „istoria modernă înregistrată”.

Carlesen a renunțat la un joc

Mai mult decât atât, site-ul a negat că a fost presat de campionul mondial pentru a-l elimina pe Niemann.

Norvegianul a afirmat că nu va mai juca cu americanul, iar la începutul acestei luni a renunțat la joc în semn de protest după o singură mutare, când s-au reîntâlnit într-un turneu online.

Când controversa a izbucnit la începutul acestei luni, Niemann a negat, afirmând că este dispus să joace gol pentru a dovedi că nu ascunde dispozitive electronice care i-ar putea permite să trișeze.

Nu-mi pasă, pentru că știu că sunt nevinovat. Vrei să joc într-o cutie închisă cu transmisie electronică zero, nu-mi pasă. Sunt aici pentru a câștiga și acesta este obiectivul meu, indiferent de orice", a afirmat el.

O analiză statistică a jocurilor pe tablă ale tânărului american efectuată de către profesorul Kenneth Regan, care este considerat ca fiind cel mai important specialist din lume în înşelăciune din domeniul şahului, nu a descoperit nicio probă că ar fi trișat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale