Fake news-uri despre instituirea stării de mobilizare şi retragerea militarilor americani din România, dezmințite de MApN

Fake news-uri despre instituirea stării de mobilizare şi retragerea militarilor americani din România, dezmințite de MApN

Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează duminică seara două noi încercări de dezinformare, pe subiecte care vizează apărarea și securitatea națională, distribuite în diferite platforme de comunicare digitală.

Fake news despre retragerea trupelor SUA din România Foto: MApN

Fake news despre retragerea trupelor SUA din România Foto: MApN

Prima dintre acestea foloseşte un aşa-zis „comunicat MApN”, distribuit prin platforma WhatsApp.

«Documentul» este redactat într-o formă care încearcă să imite un comunicat de presă al MApN şi anunţă restricţionarea circulaţiei cetăţenilor de sex masculin cu vârste între 18 şi 65 de ani, ca urmare a instituirii stării de mobilizare în România, în urma unei aşa-zise decizii recente a CSAT”, arată Ministerul Apărării într-un comunicat.

Ministerul dezminte categoric autenticitatea acestui document.

„Acesta nu a fost emis de Ministerul Apărării Naţionale şi conţine informaţii false şi alarmiste, menite să creeze panică şi confuzie în rândul populaţiei. Comunicatele MApN pot fi consultate pe pagina oficială de internet a instituţiei. Adevăratul comunicat înregistrat cu numărul 46 a fost emis de Biroul de presă al MApN la data de 19 februarie şi se referă la un cu totul alt subiect decât cel conţinut de documentul falsificat”, transmite MApN.

Cu privire la această dezinformare, care continuă seria de acţiuni menite a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federaţia Rusă îl desfăşoară în prezent în Ucraina, Ministerul Apărării Naţionale va sesiza cu celeritate autorităţile judiciare, în temeiul art. 404 (2) din Codul penal - Comunicarea de informaţii false, care prevede: «Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani»”, arată MApN în comunicat.

Informații false privind retragerea trupelor americane din România

Cea de-a doua acţiune de dezinformare, distribuită pe platformele TikTok, YouTube şi Facebook, face referire la unele „decizii” care ar fi fost comunicate de autorităţile SUA cu privire la retragerea totală a militarilor americani dislocaţi în România, inclusiv la retragerea sistemului antirachetă Aegis Ashore dislocat de Armata SUA în Baza 99 Deveselu.

Aceste informaţii sunt false şi nu au niciun fundament real. Militarii dislocaţi de Armata Statelor Unite ale Americii în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, în baza parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România îşi desfăşoară activitatea normal. Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu îşi desfăşoară, de asemenea, activitatea în parametrii planificaţi, ca parte a scutului antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice”, menţionează MApN.

De altfel, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis recent un mesaj prin care se subliniază că instalarea acestui sistem „a sporit securitatea şi capacitatea de descurajare pe flancul estic al NATO. Colaborarea dintre forţele americane şi române la Deveselu demonstrează puterea alianţei noastre şi angajamentul nostru comun faţă de stabilitatea regională. Prin prezenţa sa în România, Aegis Ashore contribuie nu numai la protejarea aliaţilor noştri, ci şi la consolidarea puterii şi a securităţii Americii”, arată instituţia.

Sunt așteptate ca astfel de acţiuni de dezinformare de acest gen, care vizează subiecte de securitate şi apărare naţională, să continue şi în perioada imediat următoare.

Aceste acţiuni de manipulare servesc doar scopului de a întreţine o stare de teamă şi confuzie în rândul opiniei publice din România, în contextul agresiunii armate pe care forţele Federaţiei Ruse o desfăşoară împotriva Ucrainei. Recomandăm tuturor utilizatorilor din România care folosesc platformele de comunicare digitală să manifeste prudenţă înainte de a redistribui informaţii pe aceste subiecte, care au caracter alarmist, senzaţionalist sau care pot genera panică. Veridicitatea acestor informaţii poate fi cu uşurinţă verificată din surse oficiale”, a mai transmis MApN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Moment istoric cu ziua în care președintele României a vorbit în poloneză în capitala Poloniei!

2 BREAKING Un avion misterios, contractat des de Departamentul pentru Justiție al Statelor Unite, a aterizat sâmbătă la București

3 Preot rus / Fetele noastre se căsătoresc cu musulmani din cauză că bărbații noștri sunt „legume cu tricolor”

4 ALERTĂ JD Vance a prezentat noua doctrină externă a administrației Trump!

5 Cine este tânărul SPP-ist care s-a făcut remarcat în preajma lui Nicușor Dan. A făcut furori pe internet