Familia activistului Malcolm X a cerut redeschiderea anchetei privind asasinarea acestuia

Familia activistului Malcolm X a cerut redeschiderea anchetei privind asasinarea acestuia

Fiicele activistului afro-american pentru drepturi civile Malcolm X au cerut redeschiderea anchetei privind asasinarea tatălui lor în lumina unor noi mărturii apărute în spaţiul public şi care acuză Poliţia din New York şi FBI-ul, informează AFP.

Contactat duminică de AFP, un purtător de cuvânt al Procurorului din Manhattan a precizat că "examinarea" dosarului este "în curs de desfăşurare".

Într-o conferinţă de presă a fost prezentată o scrisoare redactată de un fost poliţist newyorkez, în prezent decedat, care acuză forţele de ordine, Poliţia din New York şi FBI-ul, de complicitate la crimă.

Potrivit unui văr al lui, acel poliţist, care era de culoare şi acţiona sub acoperire, s-a apropiat, la cererea superiorilor lui, de anturajul activistului Malcolm X şi a arestat doi dintre bodyguarzii acestuia, cu doar câteva zile înainte de comiterea asasinatului.

Pe 21 februarie 1965, în urmă cu 55 de ani, activistul Malcolm X - al cărui nume real era El-Hajj Malik El-Shabazz - ar fi fost astfel privat de prezenţa celor doi bodyguarzi atunci când s-a prezentat pentru a susţine o alocuţiune la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din nordul cartierului Manhattan, unde a fost ucis de gloanţele trase de trei bărbaţi.

Fostul poliţist, care dorea ca mărturia lui să devină publică abia după moartea lui, afirma că Poliţia din New York (NYPD) şi FBI au păstrat secrete anumite aspecte ale dosarului.

În februarie 2020, după difuzarea unui documentar pe Netflix, "Who Killed Malcolm X?", procurorul din Manhattan, Cyrus Vance, a cerut echipelor din subordinea lui să examineze acel dosar, pentru a stabili dacă ancheta ar trebui redeschisă.

Contactată duminică de AFP, Poliţia din New York a precizat că a transmis biroului procurorului "toate arhivele legate de acest dosar". NYPD "rămâne dispusă să contribuie la această reexaminare indiferent în ce manieră va fi realizată aceasta".

Contactat de AFP, Biroul FBI din New York nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

"Orice element care ne permite să cunoaştem mai bine adevărul despre această teribilă tragedie ar trebui să fie examinat cu atenţie", a declarat Ilyasah Shabazz, una dintre cele trei fiice ale lui Malcolm X prezente la acea conferinţă de presă, dintre cele şase pe care activistul de culoare le-a avut cu soţia lui, Betty. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral