Familia americanului condamnat pentru spionaj în Rusia aşteaptă un schimb de prizonieri

Familia americanului condamnat pentru spionaj în Rusia aşteaptă un schimb de prizonieri

Fratele americanului Paul Whelan, condamnat luni la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj, se aşteaptă ca acesta să fie folosit ca monedă de schimb la Moscova, scrie AFP.

"Rusia l-a păstrat pe fratele meu pentru un singur motiv: să obţină o contrapartidă", a declarat David Whelan într-un interviu acordat marţi.

În opinia sa, Moscova şi-ar dori să obţină în acest sens eliberarea a doi ruşi închişi în Statele Unite: traficantul de arme Viktor Bout, cunoscut sub numele de "Comerciantul Morţii", şi aviatorul Konstantin Iaroşenko, deţinut pentru trafic de droguri.

"Este o diplomaţie a ostaticului", a acuzat David Whelan. "Folosesc cetăţenii ca pioni pentru a încerca să obţină o contrapartidă din eliberarea lor", a adăugat el.

După ce a denunţat tratamentul "îngrozitor" la care este supus de autorităţile ruse cetăţeanul american Paul Whelan, Departamentul de Stat de la Washington a refuzat marţi să facă cunoscut dacă este avut în vedere un eventual schimb.

Washingtonul şi Moscova au schimbat numeroşi spioni în ultimele decenii, dar balanţa ar putea fi clar dezechilibrată în acest caz, şi-a exprimat temerea fratele geamăn al lui Paul Whelan.

"Nimeni nu crede că este un spion, nici măcar ruşii", a mai afirmat el. "Nu este un comerciant al morţii, nici un individ care a strâns milioane de dolari din traficul de droguri", a subliniat David Whelan.

Paul Whelan a fost arestat în decembrie 2018 în plin "act de spionaj", potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, FSB.

Acuzat că este un ofiţer bine antrenat al serviciilor secrete americane, fostul puşcaş marin de 50 de ani a susţinut că, în momentul arestării, se afla în Rusia pentru a participa la o nuntă.

Director de securitate al unui producător american de piese detaşate din industria auto, el a declarat a fost atras în capcană de una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un stick USB conţinând ceea ce americanul credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia în compania sa.

Luni, el a denunţat la Moscova un proces "politic" şi "ruşinos", înainte de a fi condamnat la 16 ani de închisoare într-un lagăr cu regim sever.

David Whelan mai este de părere că fratele său ar putea servi şi ca pârghie pentru ca Moscova să obţină redeschiderea consulatului rus de la San Francisco, închis în 2017 ca răspuns la ingerinţa rusă în prezidenţialele americane din 2016.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...