Farmaciștii cer abrogarea HG privind calculul prețurilor la medicamente și consultări publice pentru a găsi soluții acceptabile

Farmaciștii cer abrogarea HG privind calculul prețurilor la medicamente și consultări publice pentru a găsi soluții acceptabile

Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Federația Patronatelor Farmaceutice din România (FPFR) și Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) solicită abrogarea HG privind calculul prețurilor la medicamente și demararea de discuții, pe acest subiect, ''coerente, bazate pe argumente economice obiective''.

"Colegiul Farmaciștilor din România (CFR), Federația Patronatelor Farmaceutice din România (FPFR) și Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) își exprimă totală surprindere și îngrijorare cu privire la decizia Ministerului Sănătății de a modifica HG 800/ 2016 referitoare la modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, la doar trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. (...) Solicităm abrogarea întregii Hotărâri de Guvern nr. 800/ 2016 și demararea de consultări publice pentru a găsi soluții acceptabile și aplicabile la nivelul întregului sistem, bazate exclusiv pe argumente de ordin economic și social, nu electoral", se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În opinia semnatarilor comunicatului, redeschiderea discuțiilor asupra unui document normativ abia aprobat are un impact negativ asupra stabilității legislative și, mai ales, asupra credibilității demersurilor autorităților, aruncând o umbră de îndoială asupra întregii metodologii de stabilire a prețurilor medicamentelor de uz uman.

"Gestul Ministerului Sănătății de a readuce în dezbatere publică modalitatea de calcul a adaosurilor de distribuție și de farmacie demonstrează faptul că autoritățile publice nu au efectuat toate analizele necesare înainte de a propune, promova public și aproba un document atât de important, cu impact covârșitor asupra sustenabilității și predictibilității activităților farmaceutice, precum și asupra accesibilității pacienților la medicația necesară", susțin reprezentanții celor trei organizații.

Potrivit acestora, "impredictibilitatea" acțiunilor guvernamentale "periclitează suplimentar" sustenabilitatea sectoarelor de distribuție și retail farmaceutic, de a căror existență și buna funcționare depinde accesul pacienților la medicamentele de pe piață, în condiții echitabile, de calitate și trasabilitate certă.

"Această instabilitate decizională, coroborată cu situația din ce în ce mai dificilă din sistemul farmaceutic, impactează aproape 100.000 de oameni care lucrează în companii distribuitoare și farmacii — două segmente ale lanțului de aprovizionare cu medicamente a populației care, doar în urma reducerii prețurilor de la 1 iulie 2015, au suportat o reducere a veniturilor nete cu 15 — 17%, cu impact direct asupra profitabilității și sustenabilității activității companiilor respective. Sute de farmacii intră anual în insolvență, fiind nevoite să-și oprească activitatea, în detrimentul pacienților, angajaților și contribuțiilor la bugetul de stat. De asemenea, zeci de distribuitori au fost nevoiți să se retragă de pe piață sau să-și restrângă activitatea, devenită nesustenabilă", se mai arată în comunicat.

Sursa citată precizează că prevederile HG 800/ 2016 privind modalitatea de calcul a adaosurilor comerciale pentru distribuitori și farmacii care ar fi intrat în vigoare la 1 aprilie 2017 ar fi restabilit echilibrul din punct de vedere al sustenabilității activității operatorilor farmaceutici, menținând deopotrivă accesul pacienților la produsele ieftine.

"Actualele nivele de adaosuri comerciale pentru activitățile de distribuție și retail în cazul medicamentelor către pacienți, în special pentru produsele ieftine, nu acoperă costurile reale aferente proceselor de manipulare, transport și comercializare în farmacii a acestora, având drept consecință logică o delistare din ce în ce mai accentuată a acestor medicamente din portofoliul operatorilor farmaceutici. Perpetuarea situației de fapt din sectorul farmaceutic va genera pierderi suplimentare pentru operatorii din distribuție și retail, cu impact negativ direct asupra accesului pacienților la medicamente", subliniază sursa citată.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei” / Soldații ruși au căzut într-o capcană la Severodonețk

2 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

3 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

4 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!