FBI este autorizat să cerceteze, cu anumite condiții, înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliștilor

FBI este autorizat să cerceteze, cu anumite condiții, înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliștilor

Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) este autorizat să cerceteze înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnaliștilor cu aprobarea a doi oficiali guvernamentali printr-un proces de supraveghere secretă care nu necesită un mandat judecătoresc, a relatat joi site-ul The Intercept, care citează un document clasificat, transmite Reuters.

Documentul, care a fost publicat de The Intercept fără a cita surse, a fost descris drept o anexă clasificată a Ghidului pentru operațiuni și investigații interne al FBI (DIOG) și este datat 16 octombrie 2013. Documentul în cauză poate fi accesat la adresa http://bit.ly/295HIpY .

Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestui document.

Purtătorul de cuvânt al FBI, Christopher Allen, a menționat ca răspuns pe e-mail la o solicitare a agenției britanice de presă: ''Postăm o versiune editată a DIOG pe website-ul nostru. Nu sunt în poziția de a comenta sau autentifica vreo altă versiune''. Allen s-a referit la adresa http://1.usa.gov/1QleO9n .

''Întrucât DIOG guvernează operațiuni și investigații sensibile, nimic din conținutul acestora nu poate fi dezvăluit. În consecință, nu pot comenta despre modalitatea în care, sau dacă, DIOG este actualizat întrucât legile, principiile orientative și tehnologia se schimbă. Totuși, periodic FBI reanalizează și actualizează DIOG dacă este necesar'', a precizat reprezentantul FBI.

The Intercept este o publicație online lansată în 2014 de First Look Media, care a fost creată și finanțată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar. Redactorii sunt Glenn Greenwald, Laura Poitras și Jeremy Scahill, toți fiind implicați în afacerea Edward Snowden, fostul consultant al Agenției de Securitate Națională a SUA cunoscut pentru dezvăluirea unor programe globale de spionaj electronic ale serviciilor secrete americane.

Publicația online a relatat că, potrivit documentului citat, urmărirea datelor referitoare la convorbirile telefonice ale unui jurnalist vizat de o dispoziție (circulară) privind securitatea națională (NSL) necesită consimțământul suplimentar al consilierului general al FBI și al asistentului directorului general al diviziei sale pentru securitate națională, în afara aprobării ierarhice obișnuite.

NSL este un tip de ordin guvernamental pentru informații privind comunicațiile trimisă furnizorilor de servicii. În general, NSL este emisă împreună cu un ordin de clasificare, ceea ce înseamnă că adesea ținta nu cunoaște faptul că înregistrările comunicațiilor sale sunt accesate.

Legea privind NSL a fost adoptată în anii '70, dar frecvența acestor dispoziții a crescut mai ales în urma intrării în vigoare a USA Patriot Act, la scurt timp după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

În 2015, FBI a făcut 48.642 de solicitări de informații prin intermediul NSL, conform unui document al Ministerului Justiției american consultat în luna mai de Reuters.

În prezent, NSL impun doar transmiterea de informații privind facturile telefonice, potrivit unui memorandum din 2008 elaborat de Ministerul Justiției american. Totuși, în cadrul anchetelor de securitate națională, FBI a utilizat NSL în ultimii opt ani pentru a solicita înregistrările comunicațiilor pe internet.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria