FBI şi justiţia americană anchetează cazul Cambridge Analytica (presa)

FBI şi justiţia americană anchetează cazul Cambridge Analytica (presa)

Departamentul american al Justiţiei şi Poliţia federală (FBI) efectuează o anchetă asupra societăţii britanice Cambridge Analytica (CA), aflată în centrul unui scandal legat de datele utilizatorilor Facebook, a informat marţi cotidianul New York Times, scrie AFP.

Mai mulţi potenţiali martori au fost audiaţi, a precizat cotidianul american.

CA este acuzată că a colectat şi exploatat fără consimţământul lor datele personale a 87 de milioane de utilizatori ai Facebook.

Aceste informaţii ar fi fost folosite pentru elaborarea unui software care să permită influenţarea votului alegătorilor cu scopul de a cântări în campania prezidenţială americană din 2016, câştigată de Donald Trump.

Societatea a anunţat la începutul lunii că a demarat procedura de insolvabilitate şi a încetat "imediat toate operaţiunile sale", estimând că a fost "calomniată pentru activităţi (...) legale".

Potrivit New York Times, anchetatorii americani caută să discute cu bănci care au avut legături cu firma britanică. Ancheta pare să se concentreze asupra finanţării CA şi întrebuinţării datelor personale ale utilizatorilor Facebook.

Unul dintre anchetatori este Brian Kidd, un responsabil din secţia Departamentului de Justiţie însărcinată cu frauda financiară. El este asistat de cel puţin un agent FBI care se ocupă de criminalitatea informatică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...